naar inhoud
kunstschilderij Albert Brusseel

Diksmuidse kunstschilder in de kijker

06 nov
Albert Brusseel, een vergeten Diksmuidse kunstschilder

Roger is de jongste van vier kinderen en woont samen met zijn vrouw Carine in Vladslo. Als kind groeide hij op in de Tuinwijk, in een huis barstensvol schilderijen. Zijn vader, Albert Brusseel, is één van de tien Diksmuidse kunstschilders die vanaf drie november in de kijker wordt gezet in de tentoonstelling ‘Diksmuidse meesters’.

“Mijn vader begon schilderen als tiener en is dat blijven doen tot twee jaar voor zijn dood. In 1938 fietste hij als zeventienjarige knaap wekelijks naar Brugge om er de schildersstiel te leren. Pa werd uiteindelijk diamantsnijder en versneed diamanten voor ze geslepen werden. Hoewel schilderen een hobby bleef, zat hij elke dag aan zijn schildersezel.

Opgroeien

Roger groeide op met twee oudere zussen en één oudere broer. “Als jongste was ik regelmatig het slachtoffer van mijn vader z’n passie. Mijn hele leven kan in schilderijen uitgedrukt worden. Communies, militaire carrière ... van elke fase heb ik een portret. Stilzitten op een stoel, dat is – zeker als kind – niet eenvoudig.” Ook Carine leerde de passie van haar schoonvader appreciëren. Toen ik er voor het eerst over de vloer kwam schrok ik. "Al die doeken! Op den duur heb je respect voor wat hij doet.” Dat respect steken ze niet onder stoelen of banken. Wie bij Roger en Carine over de vloer komt, ziet meteen verschillende schilderijen hangen. Pronkstuk is de vaas met bloemen die pal boven de zetel hangt, hun favoriet werk.

Stillevens

“Mijn vader was erop verbeten allerlei stijlen en technieken onder de knie te krijgen. Portretten, stillevens, landschappen, aquarellen, olieverf, plank , noem maar op. Hij had een voorliefde voor stillevens, vooral bloemen. Die stillevens wilde hij zo natuurgetrouw mogelijk afbeelden. Wilde hij een gans of vis of schilderen? Dan had hij het een gans of vis nodig. Het duurde snel enkele dagen vooraleer een werk klaar was. Dat kon verschrikkelijk hard stinken. Eens foto’s ingeburgerd raakten begon hij gelukkig foto’s te projecteren.”

Bertn Brusseel

Albert, ‘Bertn’, Brusseel was een zachtaardig man. Hij stak vaak de straat over met zijn brommer richting Petit Paris, zijn stamcafé. “Hij was koekegoed, maar kropte veel op. Als hij had gedronken durfde hij al eens ruzie te zoeken. Ik moest hem dan halen als hij bleef plakken. Ook als diamantsnijder was hij erg getalenteerd. Toen hij een goedbetaalde job aangeboden kreeg in Antwerpen met een appartement voor het gezin weigerde hij. Hij was erg honkvast en hield van z’n vertrouwde Diksmuide."

Erkenning

Albert Brusseel heeft doorheen zijn leven honderden werken gemaakt. Sommige duurden enkele dagen, andere duurden maanden of zelfs jaren om af te werken. Eens het werk werd getekend, dan was Albert klaar. In het huis van Roger en Carine alleen al hangen een twintigtal werken uit, op zolder staan nog tientallen schilderijen. “In de loop der jaren zijn ook heel wat werken vernietigd. Zijn naam is niet erg gekend, waardoor werken meestal niet hersteld worden. Het is mooi dat er erkenning komt voor deze generatie schilders. Er zijn nog een pak jongere kunstenaars die misschien nooit de erkenning zullen krijgen die ze verdienen", sluit Roger af.

Tentoonstelling

Het stadsarchief, cc Kruispunt, galerie Montanus.5 en vzw Zebra slaan de handen in elkaar om elf Diksmuidse kunstschilders in de kijker te zetten, schilders geboren tussen eind 19de en begin 20ste eeuw. Je ontdekt werken van: Maurice Catteeuw (1884), Emile Vansassenbrouck (1893), Karel Van Lerberghe (1893), Gaston Theunynck (1900), William Bulcke (1902), Adriaan Vandewalle (1907), Gustave Schallier (1910), Georges Camerlynck (1916), Jozef Decrock (1917), Albert Depoorter (1917) en Albert Brusseel (1920).

De tentoonstelling loopt van 3 november tot 24 november en vindt plaats in galerie Montanus.5.

Montanusstraat 5 – gratis – info@cckruispunt.bewww.cckruispunt.be – Open op 3, 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17, 22, 23, 24 november. Telkens van 10 tot 18 uur.

Nieuwsoverzicht