naar inhoud
boom met vrijwillig knotter

Knotter zoekt knotboom, Patrick is vrijwillig knotter

06 nov
Knotbomen zijn typisch voor de Westhoek. Ook in Diksmuide geven honderden knotbomen mee vorm aan ons landschap. Een prachtige boom, die wat onderhoudswerk vraagt. Eigenaars van knotbomen hebben niet altijd de tijd en het materiaal om hun bomen te onderhouden, waardoor de bomen in verval raken.

Patrick Vandensteen uit Woumen is een vrijwillig knotter, en helpt bij het behoud van Diksmuidse knotbomen.

Regionaal Landschap brengt een 80’tal vrijwillige knotters uit Diksmuide en omstreken samen en zorgt voor de match tussen vrijwilliger en boom. Patrick: “Ik knot meestal in Keiem en Woumen. De meeste bomen die ik knot zijn van boeren uit de streek, die de tijd niet hebben om ze zelf te knotten. Ik kan het hout thuis goed gebruiken en doe het graag.”

Safety first

Niet iedereen kan zomaar knotten. Wat handigheid komt goed van pas, en je moet weten hoe je correct knot. Correct voor de boom, maar ook voor jezelf. “Veel knotters onderschatten de veiligheid: veiligheidskleren, koptelefoon, dat hoort er standaard bij. Een tak die afbreekt, een ladder die omslaat, dat is snel gebeurd. Ik ga áltijd met mijn maat knotten”, aldus Patrick.

Knotboom zoekt knotter

Op zoek naar een knotter? Dan dien je een knotaanvraag in bij het Regionaal Landschap. Om in aanmerking te komen hou je hiermee rekening: 

  • Je bomen staan op het platteland, niet in de bebouwde kom;
  • Het gaat om typische knotbomen zoals knotwilgen, -populieren of –essen. Gewoon snoeiwerk komt niet in aanmerking. Het hakhoutbeheer van houtkanten, elzensingels, ... komt wel in aanmerking;
  • De bomen beschikken over voldoende dikke takken(diameter van 15 centimeter), zodat voldoende brandhout kan geoogst worden; 
  • De knotter mag het brandhoutmeenemen in ruil voor het geleverde werk; 
  • De fijne onbruikbare takken, worden gestapeld op een hoop. Verdere verwerking is ten laste van de eigenaar (verhakselen, containerpark, takkenrail).

Vrijwilliger worden 

Ben je zelf op zoek naar brandhout en wil je aan de slag als vrijwillig knotter? Neem dan contact op met

het Regionaal Landschap via 057 23 08 56 of  xavier.vlaemynck@rlwh.be.

 i

Dienst milieu

Heernisse 6

051 79 31 40

milieu@diksmuide.be 

Nieuwsoverzicht