naar inhoud
3 broers

Bloedbroeders in Diksmuide

01 okt
Bart, Andy en Igor groeiden alle drie op in Pervijze. Om de 4 weken gaan ze samen op stap. Geen uitstap naar de bioscoop of een drankje op café, wel een date tijdens de bloedinzameling van het Rode Kruis.

Bart (35) was 25 jaar oud toen hij voor het eerst bloed gaf. “Toen ik begon bloed geven kreeg ik een dag verlof door het bloed geven. Leuk meegenomen, maar daarvoor deed ik het niet. Ondertussen heb ik er een 40tal donaties opzitten.” Zes jaar na Bart kreeg ook Igor (29) de smaak te pakken. “Ik begon vier jaar geleden bloed te geven, samen met Bart. Ondertussen heb ik een 12’tal donaties achter de rug. En Andy? Die had een klein zetje nodig”, knipoogt Igor.

Andy: “De stap om te beginnen was voor mij iets groter. Drie jaar geleden ging ik samen met mijn broers naar de inzameling. Uiteindelijk heb ik het toch niet gedaan, terwijl ik op dat moment zelfs al vrijwilliger was bij het Rode Kruis. De dag erna ben ik naar De Panne gereden om alsnog bloed te geven. En nu ben ik hélemaal overtuigd.”

Bart: “We spreken met z’n drieën af als we bloed geven. Andy en ik wonen ondertussen op 500 meter van elkaar in Beerst, maar we blijven naar Pervijze gaan, samen met mijn kinderen, onze grootste supporters.” “Doordat ze je bloed controleren heb je ook enige controle op je gezondheid”, vult Andy aan.

“Bloed geven is een gewoonte geworden. We komen binnen en vullen met z’n drieën op een rij de vragenlijst in. Precies een examen. Ik grap dan al eens dat ze niet mogen afkijken. Ik kan andere mensen alleen maar aanraden om het ook te proberen!”, besluit Igor.

 

Nieuw donorcentrum in Roeselare

Goed nieuws voor donoren want op vrijdag 4 oktober opent in Roeselare een nieuw donorcentrum, op een boogscheut van het station.

Stijgende vraag naar plasma

De vraag naar plasma stijgt en blijft ook de komende jaren stijgen. Het Rode Kruis moet jaarlijks minstens 5% meer plasma inzamelen. Om die ambitieuze doelstelling te halen, opent binnenkort een nieuw donorcentrum in Roeselare.

Goed om te weten

In het nieuwe centrum zijn 7 bedden voor plasmadonoren en 3 bedden voor bloeddonoren voorzien. Wil je plasma geven? Maak dan op voorhand een afspraak. Een plasmadonatie duurt ongeveer een uur, een bloeddonatie slechts een kwartier. Zo vermijd je dat je moet wachten voor je kan doneren.

Ook tijdens het weekend kan je 4 keer per jaar in het nieuwe centrum terecht. In 2019 is dat op zaterdag 5 oktober en op 21 en 28 december. Twijfel je of je bloed of plasma mag geven? Vul dan een donorzelftest in op www.rodekruis.be.

Het donorcentrum ligt vlakbij het station en er is parkeergelegenheid op amper 300 meter. Het is ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Makkelijker kan niet!

Openingsuren en meer informatie vind je op www.rodekruis.be/donorcentrumroeselare.

 

Nieuwsoverzicht