naar inhoud
Boterclubtocht

Eerste boterclubtocht officieel geopend in Diksmuide

23 sep
In Diksmuide werd op zondag 22 september de eerste boterclubtocht officieel geopend. De boterclubtocht is een wandeling van vier kilometer vol beleving voor families en schoolgroepen. Onderweg krijg je heel wat info over zuivel. Wie de tocht goed doorstaat wordt eeuwig lid van de Boterclub.

Diksmuide is sinds oudsher gekend als de Boterstad. De Boter- en Kaasfeesten op Pinkstermaandag, de Boterlandroute, de Diksmuidse boterkoeken, de Dixmuda-boter en de Boterhalle herinneren ons nog aan de zuivelproductie en -handel van toen. Om ons nog meer als Boterstad te profileren lanceren we een permanent wandelparcours ( 4 km) waar boter en zuivel centraal staan: de boterclubtocht. Deze activiteit is gericht op gezinnen met kinderen en kost vijf euro. Wie deelneemt krijgt een rugzakje met daarin een routekaart, spelmateriaal en een spelletjesboekje. Voer je de tien boteropdrachtjes onderweg goed uit? Dan word je eeuwig lid van de Boterclub en ontvang je een leuk aandenken.

 

Dit mag je onderweg verwachten

Het parcours van vier kilometer betrekt zowel de stad (boterhandel) als het platteland (zuivelproductie). Het traject loopt vanaf de Grote Markt via de Vismarkt naar de Grote Dijk, daarna volgt een kort stukje Oostendestraat om via de Galileistraat naar de pas heraangelegde Galileiwegel naar de ‘hoeve Gamme’ aan de Beerstblotestraat te gaan. Langs deze IJzeroever keren we ten slotte terug naar centrum van Diksmuide en gaan we via de Generaal Baron Jacquesstraat naar de Grote Markt. Onze KD’s Jaek en Nink tonen je de weg. 

 

Twee nieuwigheden voor het parcours en voor Diksmuide

De Boterclubtocht loopt langs de vers aangelegde Galileiwegel. De onderhandelingen voor de uitvoering van de Galileiwegel, een missing link halfweg de Boterclubtocht, sleepte iets langer aan dan voorzien. Dit stuk mocht evenwel niet ontbreken in het parcours. De Galileiwegel geeft je een prachtig groen vergezicht. Heel typerend voor onze stad.

 

In het laatste deel van het traject steekt nog een nieuwigheid! Een rustpunt met zicht over de IJzer en het waterrijk Diksmuide. Na de kajakpontons op de Handzamevaart, die we vorig jaar met de steun van Westtoer in gebruik mochten nemen, is dit een eerste uitbreiding van het watergebonden toeristisch en recreatief aanbod.

 

De KD-Boterclubtocht past ook perfect in het Westtoer-Westhoekverhaal waarin de product- of verhaallijn ‘De Groote Goesting’ een belangrijke rol speelt.  De Westhoek houdt van familiebezoekjes en activiteiten voor kinderen. Toerisme, platteland en landbouw gaan hier hand in hand. De Boterclubtocht geniet dan ook van een subsidie uit het Leaderfonds.

 

Nieuwsoverzicht