naar inhoud
Finnentrop

40 kaarsjes voor verbroedering Finnentrop en Diksmuide

04 sep
De Spielmannszug Finnentrop verwelkomde tijdens het weekend van 30 augustus de vrienden van de Freundshaft Blaskapelle uit Diksmuide. Ze deden dit in het kader van het jubileumfeest naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van de gemeente Finnentrop.

Hun wederzijdse vriendschap bestaat namelijk eveneens een halve eeuw.

 

Eerste kennismaking

De eerste contacten werden gelegd door Finnentropper Willi Niklas. Hij bracht tijdens de jaren zestig zijn vakantie door in zijn caravan bij de Noordzee, meer bepaald in Middelkerke. Op dat moment speelde de Freundshaftblaskapelle uit Diksmuide er hun jaarlijkse concert. Niklas sprak enthousiast de Diksmuidse muzikanten aan. Hij nodigde hen uit om de Finnentropse fanfare Spielmannszug een bezoek te brengen in de late zomer van 1968. Beide muziekverenigingen ontmoetten elkaar voor het eerst in het station van Finnentrop.

 

De bestuursleden brachten de muzikanten uit Diksmuide onder bij gastgezinnen uit Finnentrop. Vreemdelingen werden vrienden. Aan het einde van het bezoek werd de Spielmannszug uitgenodigd voor een tegenbezoek. In 1969 reden deze Duitse muzikanten voor het eerst naar de stad Diksmuide in Vlaanderen. Daar werden de Finnentroppers hartelijk verwelkomd. Als gevolg hiervan werd de vriendschap officieel vastgelegd en werden jaarlijkse bezoeken afgesproken. De toenmalige generatie had de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en  had deze vriendschap ingezet onder het motto: "Laten we met elkaar praten, zodat we elkaar nooit meer neerschieten."

 

Uit deze vriendschap ontstond de officiële stadssamenwerking tussen stad Diksmuide en de gemeente Finnentrop, welke intussen ook al 40 kaarsjes mag uitblazen. De jaarlijkse bezoeken zijn telkens een absoluut hoogtepunt. Deze bezoeken worden niet alleen gekenmerkt door uren samen zijn en gezellige bijeenkomsten, ook cultureel zijn deze excursies erg populair, zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de schnapsdistilleerderij Kemper.

Nieuwsoverzicht