naar inhoud
Nicole Vandamme

Kun jij een hele week rondkomen met 60 euro?

03 sep
Een hele week proberen rond te komen met 60 euro, ofwel het budget van iemand in armoede, dat is het concept van de inleefweek armoede (van 14 tot 22 oktober). Nicole Vandamme deed al twee keer mee met de inleefweek. Ze raadt iedereen aan om het ook eens te proberen.

“Mijn inleefweek begon vorig jaar al met enkele obstakels. We waren uitgenodigd bij vrienden, maar centen voor een geschenkje had ik niet. Ik moest een uitvlucht zoeken en zei dat het geschenk nog zou volgen. Eerder die dag had mijn dochter hulp nodig. Kosten treinticket? 11 euro. Ik heb dit bedrag ingerekend in mijn totaal van 60 euro, maar voelde me zo ongelukkig. Bij de start van de week heb je al zoveel stress. Het is voortdurend rekenen en tellen.”

“Er zijn zoveel zaken van buitenaf, vooral het sociale contact kost veel.”

“Later die week zag ik mijn zoon zitten op een terras in Diksmuide. Dan heb je twee opties. Snel voorbijwandelen, ofwel zeg je gedag en drink je iets mee. Maar dan moet je natuurlijk iets terug trakteren. Er zijn zoveel zaken van buitenaf, vooral het sociale contact kost veel. Ofwel moet je dat kortwieken, wat bij veel mensen met een laag leefbudget dan ook ongetwijfeld gebeurt. Je isoleert je volledig om geld te besparen.” 

“Ik voelde die week een grote onmacht en heel veel frustratie. Maar ook het besef dat wij het zo goed hebben.”

“Wat me vooral trof is dat je moet investeren om goedkoper te leven. In bulk kopen bijvoorbeeld. Of zelfs om groenten te kweken heb je ofwel een grote tuin nodig of plantenbakken en potgrond. Die kosten zijn niet vanzelfsprekend met zo’n budget. Hierdoor moet je voor alle levensmiddelen naar de winkel. Zo kies je veel hetzelfde, of heel goedkoop, en eigenlijk eerder ongezond. En sparen zit er absoluut niet in.”

“Ik voelde die week een grote onmacht en heel veel frustratie. Maar ook het besef dat wij het zo goed hebben. Ik raad iedereen aan om het eens te proberen.“

 

Praktisch

Deelnemers proberen met 60 euro per volwassene en 20 euro per kind een week lang rond te komen. Hiermee betaal je voeding, ontspanning, brandstof en alle (onverwachte) kosten die je tijdens deze week tegenkomt. Bereid je alvast voor op heel wat keuzes die je moet maken en neen zeggen tegen de kinderen. De inleefweek Armoede is een initiatief van Welzijnszorg vzw en wordt georganiseerd door het Sociaal Huis van Diksmuide.

  • van 14 oktober tot 22 oktober
  • In de week van 7 oktober: intakegesprek
  • 22 oktober om 19 uur: slotmoment in de Klapstoel
  • Inschrijven: voor 30 september via www.welzijszorg.be/inleefweek
Nieuwsoverzicht