naar inhoud
(vlnr) Leen, Alies, Aster en Fien

Samen met de fiets naar school

03 sep
Op de eerste dag van het schooljaar kiezen Leen en haar dochters Fien (14), Aster (11) en Alies (6) weer resoluut voor de fiets om naar school te rijden. Fluohesjes aan, helm op en klaar voor een leerrijke dag. De auto is er enkel voor als het heel hard regent.

“Wij fietsen elke dag naar school in Woumen, daarna fiets ik nog 20 minuutjes verder naar het werk in Diksmuide. Als je fietst, verfrist je hoofd. Ik vertrek een kwartier eerder dan anders, maar die tijd win ik dubbel en dik terug voor mezelf. Je komt na de ochtendrush uitgerust aan op het werk, helemaal klaar om er in te vliegen”, aldus Leen.

“Nog te veel ouders kiezen voor de auto. De meesten zoeken dan een parkeerplaats zo dicht mogelijk bij de schoolpoort. En dan kan het wel gevaarlijk worden.”

Fietsen jouw dochters soms alleen naar school? “Fien fietst alleen naar school. Zij spreekt elke dag af met vrienden en rijdt dan samen naar het college in het centrum van Diksmuide. Aster wil wel al eens alleen rijden, maar dat zie ik niet altijd zitten. Vertrouw je me niet misschien, vraagt ze dan. Dan antwoord ik altijd dat ik haar wel vertrouw, maar de auto- en vrachtwagenbestuurders niet.”

“Nog te veel ouders kiezen voor de auto. De meesten zoeken dan een parkeerplaats zo dicht mogelijk bij de schoolpoort. En dan kan het wel gevaarlijk worden. Sommigen parkeren zelfs op het fiets- of voetpad om toch maar minder te moeten stappen. Bestuurders voor wie het allemaal niet snel genoeg gaat, halen zelfs rechts in. Heel vaak houd je als ouder je hart vast. Het zou zoveel veiliger zijn als meer mensen kiezen voor de fiets! Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het klinkt misschien raar, maar eigenlijk zijn wij met de fiets veel sneller dan met de auto.”  

Stimuleert de school om de fiets te nemen? “Ja, dat doen ze zeker. Zo organiseren ze een fluoactie. Je krijgt elke dag een stempel als je je fluohesje aanhebt. Draag je ook je helm? Dan krijg je er nog een stempel bovenop. Heel leuke actie! Misschien leuk om toe te voegen dat ook mijn werkgever het fietsen stimuleert met een mooie fietsvergoeding. Die ligt hoger dan een gewone kilometervergoeding met de auto. Ook werkgevers kunnen dus het fietsen helpen stimuleren.”

“Volgens mij denken veel mensen dat de auto veel sneller is. Ik spreek uit ervaring, dat is niet het geval.”

Komt jullie auto soms uit de garage? “Niet zo vaak, ook motregen houdt ons niet tegen. Alleen als het echt hard regent nemen we de wagen. Ik zet eerst Aster en Alies af en dan rijd ik verder naar Diksmuide met Fien. Toch zet ik haar nooit aan de schoolpoort zelf af, maar wel bijvoorbeeld aan de IJzerlaan. Dan stapt ze dat korte eindje zelf naar school. Dat bespaart weer wat tijd en is veiliger voor iedereen. Want veiligheid blijft een eeuwige bezorgdheid.” 

Waarom wordt de auto nog zo vaak gekozen boven de fiets? “Volgens mij denken veel mensen dat de auto veel sneller is. Ik spreek uit ervaring, dat is niet het geval. De onveilige situaties aan de schoolpoort zullen ook nooit veiliger worden als iedereen de auto blijft gebruiken. Onbekend is onbemind. Je moet fietsen een kans geven en zal ondervinden dat het zoveel voordelen heeft.”

Nieuwsoverzicht