naar inhoud
Jonge processierups

Opgelet voor de processierups

03 jul
De afgelopen dagen is de processierups op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen gesignaleerd. Het kleine insect kan voor sterke overlast zorgen. Spot je zelf een processierups in je buurt? Laat dit dan weten aan het meldpunt.
Processierups?!

De grijsgroene processierups is enkele centimeters lang en zie je meestal (in groep) op eikenbomen, vandaar ook de naam eikenprocessierups. Jonge rupsen zijn oranje van kleur. Voor de rups in een onschuldige nachtvlinder verandert is het een venijnig beestje dat brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kan veroorzaken. 

Bestrijding

Eikenprocessierupsen worden door gespecialiseerde firma’s bestreden. De brandweer kan de beestjes niét verdelgen. Probeer de diertjes ook zeker niet zelf te bestrijden want zo komen hun irriterende haartjes in de lucht terecht en is het risico op overlast nog groter. Spot je de rups in een verloren hoekje waar niemand komt? Dan moeten ze niet bestreden worden. Meld ze wel op het meldpunt.

Ik kwam in contact met een rups, wat nu?

Blijf rustig en panikeer niet. Probeer niet te krabben of te wrijven en spoel huid en/of ogen grondig met water. Verwijder daarna de irriterende haartjes van het dier, door ze met plakband van je huid weg te halen. Je huisarts of apotheker adviseert je vervolgens welk anti-jeukmiddel aangewezen is.

Meldpunt processierups

Zie je het beestje op een openbare plaats of in je tuin of straat waar regelmatig mensen passeren? Geef dan een seintje via technische.dienst@diksmuide.be of bel naar 051 79 31 21. De stadsdiensten helpen je bij een correcte en veilige bestrijding van het diertje.

 

Nieuwsoverzicht