naar inhoud
zetel en ramen

Woon gezond, geef lucht aan je huis! Ventileer 24 uur op 24 en verlucht aanvullend

04 apr
Binnen is de lucht meestal slechter dan buiten. Om de lucht in je woning gezond te houden is het belangrijk om voortdurend te ventileren en aanvullend te verluchten. We leggen uit hoe je dit het best kunt doen. Deze tips zijn vooral voor woningen zonder ventilatiesysteem.

Als je de lucht niet voldoende ververst, stapelen vocht en schadelijke stoffen, zoals radon, CO, verbrandingsproducten, stoffen die vrijkomen uit bouwmaterialen, meubels, gordijnen zich op in de woning. Dat kan gezondheidsproblemen geven. Zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn het meest kwetsbaar.

De schadelijke stoffen in de binnenlucht kunnen zorgen voor irritatie van ogen en luchtwegen, hoofdpijn, allergie, astma … Sommige stoffen zijn ook kankerverwekkend. CO kan tot coma en zelfs tot de dood leiden. Te veel vocht kan leiden tot schimmelgroei. Schimmels kunnen ook gezondheidsproblemen geven.

Ventileren

Ventileren = 24 uur op 24 de lucht verversen.

Je voert verse buitenlucht aan en voert vervuilde binnenlucht af. Bij voorkeur ventileer je via een gecontroleerd ventilatiesysteem. In huizen zonder ventilatiesysteem kun je ventileren via ramen op een kier of verluchtingsroosters. In oudere huizen krijg je hulp van kieren en spleten. Sinds 2006 is een ventilatiesysteem verplicht voor nieuwbouw en grote verbouwingen. Gebruik het systeem zoals aanbevolen door de installateur, zodat er steeds genoeg ventilatie is. Heb je geen ventilatiesysteem in je woning? Ventileer dan via de ramen. Om te ventileren is het niet nodig een grote opening te hebben, wel om voortdurend (of zo vaak mogelijk) voor verse lucht te zorgen.

Verluchten

Verluchten = raam of buitendeur een korte tijd wijd openzetten.

Verlucht bij activiteiten waarbij vocht of schadelijke stoffen vrijkomen: tijdens en na het koken zonder goede dampkap, na het douchen of baden, bij het drogen van de was in huis, bij het poetsen, als er veel mensen aanwezig zijn in de woning, bij klussen en hobbyknutselen. ’s nachts produceer je veel vocht terwijl je slaapt: ventileer ’s nachts dus goed en verlucht ’s morgens je slaapkamer.

Rook niet binnen. Roken vervuilt de binnenlucht het meest van alles. Verluchten helpt onvoldoende.

Een raam op kiep kan soms voldoende zijn, zeker als je goed ventileert. In woningen met een ventilatiesysteem kun je het best ook extra verluchten, bijvoorbeeld bij aangebrand eten, tijdens een feestje, na renovatie, bij nieuw meubilair of bij het klussen.

 

i

WoonWinkel West

Heernisse 6

051 79 33 33

info@woonwinkelwest.be 

 

Agentschap

Zorg en Gezondheid

www.gezondbinnen.be 

Nieuwsoverzicht