naar inhoud
waterkraan

Controleer je woning op loden leidingen

04 apr
In heel wat oude gebouwen vind je nog waterleidingen van lood. Die kun je beter vervangen, want lood is giftig. Vooral kleine kinderen worden er ziek van.

In Vlaanderen wordt kraantjeswater geleverd door de watermaatschappijen. Dat gebeurt via een openbaar leidingennetwerk. Kraantjeswater moet veilig en gezond zijn. Uit de voortdurende controles van de watermaatschappijen blijkt dat ons kraantjeswater van zeer goede kwaliteit is. Het is belangrijk dat ook de waterleidingen in onze huizen veilig zijn. Waterleidingen van lood kunnen het zuivere leidingwater vervuilen.

Waarom is lood een probleem?

Als je water met lood drinkt, komt dat lood in je lichaam terecht. Dat is gevaarlijk, want lood is giftig. Het stapelt zich op in het lichaam en tast het zenuwstelsel aan. Ook andere gezondheidseffecten zijn mogelijk. Vooral baby’s en kleine kinderen lopen gevaar. Zelfs in kleine hoeveelheden kan lood schade aanrichten.

Vooral een risico in oude gebouwen

In huizen en gebouwen die na 1970 werden gebouwd, is de kans dat er loden leidingen liggen heel klein. In oudere gebouwen is er wel een risico. Veel loden leidingen zijn intussen vervangen, maar dat is niet overal het geval. Zelfs na een renovatie kun je nog loden leidingen vinden. Niet elke renovatie gebeurt even grondig: soms laat men moeilijk bereikbare leidingen gewoon liggen. Woon je in een huis dat voor 1970 werd gebouwd? Controleer dan de waterleidingen en laat ze indien nodig vervangen.

Hoe herken je loden leidingen?

Controleer de volgende punten:

  • een niet-geverfde loden waterleiding is grijs van kleur, een koperen leiding is roodbruin of lichtgroen;
  • lood is niet magnetisch, als je een magneet tegen de buis kunt plakken, bevat ze ijzer;
  • een loden waterleiding heeft geen koppelstukken, maar aan verbindingen zijn de buizen wel dikker.

Let op!

Als de leidingen vlak na de watermeter van lood zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het gebouw nog loden leidingen liggen. Twijfel je? Vraag dan raad aan een loodgieter.

Lood vervangen is de boodschap

Lood kun je niet uit je drinkwater halen door het te koken. Daarom kun je loden waterleidingen beter vervangen door leidingen van koper of kunststof. 

De watermaatschappijen zijn verantwoordelijk voor alle waterleidingen van het openbare leidingennetwerk. Zij zorgen ook voor de aftakking naar je huis, tot aan de watermeter. Is jouw aftakking nog in lood? Informeer dan bij je watermaatschappij wanneer een vervanging is voorzien.

In je huis (van de watermeter tot aan de kraan) moet je er zelf voor zorgen dat je waterleidingen veilig en gezond zijn. Loden leidingen laat je beter vervangen.

Ik kan loden leidingen (nog) niet vervangen. Wat nu?

In sommige gevallen kun je loden leidingen niet (meteen) vervangen. Omdat je bijvoorbeeld de vloer moet openbreken of omdat er geen geld is voor de verbouwingswerken. Neem dan maatregelen om het loodgehalte in het water zo laag mogelijk te houden. 

Enkele tips

  • Drink geen kraantjeswater dat lang heeft stilgestaan in de leidingen. Hoe langer water stilstaat in een leiding, hoe meer lood het opneemt. Laat het water ’s ochtends en na afwezigheid overdag twee minuten lopen. Vul dan een karaf met water om van te drinken.
  • Gebruik geen warm kraantjeswater om koffie te zetten of eten te maken. Lood lost gemakkelijker op in warm dan in koud water. Neem daar dus koud kraantjeswater voor.
  • Overweeg om een nieuw, tijdelijk leidingenstelsel te laten aanleggen naar de kranen die je het vaakst gebruikt om van te drinken. Leg bijvoorbeeld een tijdelijke toevoerleiding naar de keuken, in afwachting van een echte renovatie.
  • Gebruik geen kraantjeswater om flesvoeding te maken voor een baby. Zwangere vrouwen en kinderen tot 6 jaar drinken best zo weinig mogelijk kraantjeswater met lood.

i

WoonWinkel West

Heernisse 6

051 79 33 33

info@woonwinkelwest.be 

 

Vmm

Bel 1700

info@vmm.be 

www.vmm.be/gezondwater 

Nieuwsoverzicht