naar inhoud
Tuin@Markt

Dit staat je de komende maand te wachten in Diksmuide

28 mrt
In april laten we Diksmuide bruisen met heel wat fleurige evenementen en leuke acties. Daarnaast verandert er een en ander. We zetten alles op een rijtje voor je.

De Grote Markt wordt tussen 3 en 14 april gedeeltelijk omgetoverd tot een groene tuin met bomen, gras en bloemen. De voorbereidingswerken zijn volop bezig.  Op 13 april komt Peter Paasei van MNM langs met zijn paaseitjes. April afsluiten doen we met de jaarlijkse Paasfoor. En tussen de evenementen door zeggen de handelaars het met bloemen. Samen met het heerlijk lentezonnetje, komen we dus met z’n allen naar buiten. En als we vanop de Grote Markt richting Oostende willen afdraaien, dan slaan we gewoon in naar links. Want dat kan weer vanaf 1 april.

 

Tuin@markt – 3 -14 april

Van 3 tot en met 14 april is de Grote Markt deels getransformeerd in een groene stadstuin als verlengstuk van het stadspark. Langskomen en genieten van al dat moois is helemaal gratis. 

De lente is in het land en dat zal iedereen geweten hebben. Bij onze medewerkers van de groen- en milieudienst begint het te kriebelen om het openbaar domein in een groen kleedje te steken. Naast de dagelijkse snoei- en maaiwerkzaamheden houden ze namelijk ook wel van een uitdaging. En wat voor één. De momenteel nogal grijze Grote Markt deels omtoveren tot een prachtige groene stadstuin.

Kom hun realisatie bewonderen van woensdag 3 tot en met zondag 14 april. Op zaterdag 13 april komt zelfs de MNM-paashaas even langs om het creatief werk te keuren.

 

Week van de markt - maandag 8 tot zondag 14 april

 

Kom op 8 april op de maandagmarkt of op 13 april op de boerenmarkt langs en ontvang bij aankoop een deelnemingsbon. Deponeer de bon in de urne die tijdens de markten in de promostand staat. Wie weet win je wel de hoofdprijs, een waardebon van 300 euro voor een weekendje weg in West-Vlaanderen of een van de andere mooie prijzen.

De actie wordt gerealiseerd met steun van Europa, provincie West-Vlaanderen, de Onafhankelijke Orde van West-Vlaamse Marktkramers en stad Diksmuide.

 

MNM Paaseiraap – 13 april

MNM-radiopresentator Peter Van de Veire duikt ook dit jaar als Peter Paasei opnieuw onder op een geheime locatie in Vlaanderen. Aan de hand van gouden tips kun je op zoek gaan naar zijn geheime schuilplaats. Deze tips worden onder andere samen met duizenden paaseitjes verstopt op de Grote Markt van Diksmuide.

 

Kom op zaterdag 13 april vanaf 15 uur mee zoeken tijdens de grote MNM-paaseierenraap. Wie weet win je nog een extra cadeautje want ook de Diksmuidse handelaars, foorkramers en standhouders van de boerenmarkt zullen leuke verrassingen verstoppen op het marktplein.

 

Diksmuidse Paasfoor van zaterdag 20 - woensdag 24 april

 

De paasvakantie nadert weer met rasse schreden. Dat wil in Diksmuide zeggen. Tijd voor de Paasfoor! Tussen zaterdag 20 en woensdag 24 april geniet je van al dat leuks op de Grote Markt.

Tijdens het Paasweekend zijn niet alleen de paashaas en de paasklokken druk in de weer, ook de foorkramers doen hun best om je te entertainen. Vermaak jezelf op één van de attracties of verwen jezelf met een portie heerlijke oliebollen. Als extraatje is er een flinke dosis sfeervolle randanimatie.

 

Zaterdag 20 april

13 - 17 uur                                Boerenmarkt op de Grote Markt

16 uur                                       Opening Paasfoor

16 - 21 uur                               Meet-and-greets met Paw Patrol & Iron Man

18.30 - 23.30 uur                     Cars and lights autoshow

 

Zondag 21 april

15 uur                                      Paasfoor

17 - 18 uur                               Paasklokkenconcert

 

Maandag 22 april

8.30 - 16 uur                            Feestelijke paasmarkt in het centrum

10 - 13 uur                               Bezoek van de paashaas

 

Dinsdag 23 april

Rustdag op de foor - Attracties gesloten

 

Woensdag 24 april

15 uur                                     De foor draait door 

                                               Dolle acties en verminderde tarieven bij de foorkramers.

Fotowedstrijd
Visit, snap and win! Bezoek tijdens het paasweekend de Paasfoor en maak een onvergetelijke foto die één en al kermis uitstraalt! Post je foto op de facebookpagina van Bezoek Diksmuide met de vermelding #DiksmuidsePaasfoor en maak kans op Diksmuidebonnen!

Paasklokkenconcert
Deze paasklokken brengen geen chocolade maar prachtige klanken. Een uniek samenspel tussen de kerkklokken, onze eigen beiaard en diverse muzikanten.

 

Laat je in de bloemen zetten

Nog tot 21 mei loopt de winkelactie ‘laat je in de bloemen zetten’. Kom shoppen in Diksmuide en spaar voor een boeketje bloemen.

Bij elke aankoop van 20 euro krijg je bij de deelnemende handelaars een sticker. Bij een volle spaarkaart krijg je een bonnetje waarmee je op zaterdag 8 juni je boeketje op de Grote Markt kunt ophalen. Daarnaast maak je kans op een bloemenabonnement als je de ingevulde spaarkaart binnenbrengt.

 

Testperiode voor afslaan naar links richting Oostendestraat op Grote Markt

Het college voor burgemeester en schepenen voert vanaf 1 april een testperiode in voor het afslaan naar links richting de Oostendestraat vanop de Grote Markt. Het tijdelijk verkeersreglement geldt tot eind augustus. Ondertussen wordt het verkeer gemeten. Op basis van die metingen kan de gemeenteraad eind augustus een onderbouwde beslissing maken.

Dit thema zorgde de afgelopen periode al voor heel wat discussies in de gemeenteraad. Toch zijn de meeste meningen enkel gebaseerd op een gevoel, en niet op feiten. De verkeerscommissie adviseerde daarom om een testperiode met metingen in te voeren. Het college van burgemeester en schepenen trad de verkeerscommissie hierin bij en voert de testperiode in vanaf 1 april. Concreet gaat het om volgende tijdelijke wijzigingen:

  • afslaan naar links richting Oostendestraat vanop de Grote Markt;
  • plein Hauspie bereikbaar in twee richtingen;
  • afslaan naar links richting Oostendestraat vanop het Vrijheidsplein.

 

Evaluatie na metingen

De testperiode gaat in vanaf 1 april en eindigt op 31 augustus. Ondertussen wordt het aantal voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer op diverse plaatsen gemeten. De bestuursploeg van de afgelopen legislatuur besliste om een verbod richting Oostendestraat vanop de Grote Markt en het Vrijheidsplein in te voeren om het sluipverkeer in het centrum te weren. Zo zou immers een tweede filebeweging vanop de Grote Markt kunnen ontstaan. Door een testperiode in te voeren wordt dit discussiepunt op een objectieve manier bekeken.

Nieuwsoverzicht