naar inhoud
Zwerfvuilactie

350 vrijwilligers ruimen op 23 maart zwerfvuil in Diksmuide

18 mrt
Diksmuidelingen houden van nette straten en bermen zonder zwerfvuil. Op zaterdag 23 maart nemen meer dan 350 vrijwilligers, verdeeld over 22 projecten, deel aan de zwerfvuilactie in Diksmuide. Die 350 vrijwilligers zullen samen meer dan 160 km weg of 320 km wegbermen vrijmaken van zwerfvuil.

Verenigingen aan de slag

Iedere vereniging engageert zich om telkens 8 km weg of 16 km berm op te ruimen. Hiervoor ontvangen ze de ‘entoesiasmepremie’ van IVVO ter waarde van 200 euro. De stedelijke milieuraad , die zelf ook mee zwerfvuil raapt tijdens de actie, geeft aan iedere vereniging 30 euro als bedanking. Met het geld kunnen de verenigingen, na het opruimen, een drankje nuttigen in hun plaatselijk caféetje of ontmoetingscentrum of lokaal. Het gaat om volgende verenigingen:

 1. Gezinsbond Diksmuide
 2. Bewonersplatform Oostkerke
 3. Run4all
 4. Waftodo Diksmuide
 5. KVLV Leke
 6. De vliegvissers IJzervallei
 7. Oxfam Wereldwinkel
 8. Tuinhier Leke/Keiem
 9. Smude tafeltennis- en wandelclub
 10. Feestcommissie Nieuwkapelle
 11. Vriendenkring De Stille Genieters Lampernisse
 12. BO De Kim Diksmuide
 13. Milieuraad – werkgroep Trage Wegen
 14. Scouts Zannekin Diksmuide
 15. KWB Woumen
 16. Dorp Sint-Jacobskapelle
 17. Chiro Keiem
 18. Vrije Basisschool Woumen
 19. Mos Werkgroep Sint-Aloysiuscollege
 20. VLadslo Leeft
 21. Vrije basisschool Beerst
 22. Ouderraad Beerst

 

Voorbereidingen

Het stadsbestuur bestelde voor de zwerfvuilactie maar liefst 350 paar handschoenen, 100 extra grijpers en 100 extra fluohesjes bij Mooimakers.be. Ze stelt dit materiaal gratis ter beschikking voor de verenigingen die deelnemen aan de zwerfvuilactie. De stedelijke reinigingsdienst zal nadien twee volle dagen rondrijden om honderden zakken en tientallen grote stukken afval op te halen.

 

Weging van het afval

Hoeveel afval de vrijwilligers ophalen zullen we weten op dinsdagavond 26 maart. Tegen dan wordt al het afval gewogen. Het meeste zal zoals steeds bier- en frisdankblikjes zijn. Dit vertegenwoordigt meer dan 45% van alle zwerfvuil.  

 

Deelnemen buiten de zwerfvuilactie om? Graag!

Veel scholen in Diksmuide engageren zich ook zonder onze zwerfvuilacties om de straten te vrijwaren van zwerfvuil. Dat verdient hoe dan ook een pluim. Wil je ook je steentje bijdragen? Dat kan. Claim je plek op www.mooimakers.be en maak je afspraak met de milieudienst of de afvalintercommunale. De mooimakers zijn vrijwilligers die zich inzetten voor een propere buurt.

Nieuwsoverzicht