naar inhoud
vleermuis

Vleermuizen onder je dak?

04 feb
Vleermuizen spreken tot de verbeelding. Ook in jouw omgeving komen meer vleermuizen voor dan je zou denken! Heb je vleermuizen onder je dak? Laat het ons weten.

In België leven meer dan twintig soorten vleermuizen. De meeste zijn intussen (heel) zeldzaam geworden en leven in bossen en op het platteland, ver weg van de drukte. Enkele vleermuissoorten hebben zich dan weer aangepast aan de stad.

 Vleermuiskasten

Vleermuizen zijn op een bijzondere manier ook onze onzichtbare bondgenoten: plotse pieken in insectenpopulaties ruimen ze snel en effectief op. Sommige soorten zijn daarin zo efficiënt dat er in bepaalde landbouwstreken in het buitenland speciale vleermuiskasten worden geïnstalleerd om vleermuizen aan te trekken. Op sommige plekken werkt dat zo goed dat landbouwers uiteindelijk geen bestrijdingsmiddelen meer hoeven te gebruiken.

 Dat vleermuizen in dorpen en steden leven, leidt soms tot onverwachte situaties. Zo vliegen vleermuizen soms een gebouw binnen en activeren daar een alarmsysteem of doen bewoners schrikken. Dat is nochtans niet nodig: onze inheemse vleermuizen vallen nooit mensen aan. Enkel wanneer je ze (verkeerd) vastneemt, zullen ze soms proberen te bijten.

 Soortenbescherming

Om de zeldzame soorten voor uitsterven te behoeden, maar ook om het samenleven met vleermuizen in steden en dorpen goed te laten verlopen, ondertekende Vlaams minister Joke Schauvliege onlangs het Soortenbeschermingsprogramma voor vleermuizen. Ook Diksmuide wil daar, samen met het Regionaal Landschap Westhoek, z’n schouders onder zetten. Heb je vleermuizen onder je dak? Heb je weet van een verblijfplaats van vleermuizen? Of heb je gewoon een prangende vraag over vleermuizen? Neem dan even contact op met onze milieudienst.

 Alles over het Soortenbeschermingsprogramma vleermuizen lees je op: www.natuurenbos.be/sbpvleermuizen.

 i

Milieudienst

Heernisse 6

051 79 31 40

milieu@diksmuide.be

 

 

Nieuwsoverzicht