naar inhoud
warmtefoto

Thermocar bracht gevels van Pervijze in kaart

21 jan
Zondagavond 20 januari vertrok een thermocar in Pervijze om alle voorgevels te scannen op energieverliezen. Vanuit Pervijze reed de wagen verder naar Houtem en Proven. In de loop van de avond en nacht werden zo 1400 Westhoekhuizen gescreend.

  

Timing

Voor een optimaal resultaat, moet de warmtefoto genomen worden bij droog en koud weer. Afgelopen zondag voorspelden ze dus ideale weersomstandigheden. Om 19 uur startte de thermocar in Pervijze. Daarna was Houtem aan de beurt. Eindigen deden ze in Proven.

 

Straatthermografie

Een gevelscan of ‘straatthermografie’ is een relatief nieuwe meettechniek. Een speciale infraroodcamera brengt het energieverlies langs muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, garagepoorten … in beeld. De camera wordt op het dak van een auto gemonteerd. De thermocar brengt zo alle voorgevels in beeld. Elke inwoner kan zo via een unieke warmtefoto van zijn woning weten hoeveel (en vooral ook waar) energie verloren gaat.  De resultaten worden in de tweede helft van maart voorgesteld.

 

Energieke dorpen

Deze actie kadert binnen het project energieke dorpen. Energieke dorpen is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en de steden Diksmuide, Poperinge en Veurne. Ze ontvangen hiervoor steun van het Plattelandsontwikkelingsprogramma Leader.

Met  'energieke dorpen’ willen we mensen bij elkaar brengen om samen aan de slag te gaan rond het besparen en het opwekken van energie. Er is een algemeen aanbod voor alle dorpen van Diksmuide, Poperinge en Veurne. Daarnaast werd in elke gemeente nog 1 dorp geselecteerd voor een meer doorgedreven begeleiding van zijn inwoners bij het besparen van energie.

Nieuwsoverzicht