naar inhoud
armoedeweb

Inleefweek armoede

03 dec
Tien gezinnen durfden de uitdaging aan Van 6 tot en met 12 oktober probeerden tien gezinnen een week rond te komen met een budget van 60 euro per volwassene en 20 euro per kind.

Waarom?

Het Sociaal Huis geeft zo de kans om te ervaren wat het is om in armoede te leven. Het is ook een manier om solidariteit te tonen met mensen voor wie armoede een dagelijkse realiteit is.

 

Wat?

Eén week proberen rond te komen met een budget van 60 euro per volwassene en 20 euro per kind. Van dit budget moesten de deelnemers hun boodschappen, brandstof en vrijetijdsbesteding betalen en ook een aantal onverwachte kosten die zich tijdens de week voordeden. Inleefweek armoede is een realisatie van het Sociaal Huis in samenwerking met Welzijnszorg.

 

Kun je in één week ervaren wat armoede is?

Neen, omdat armoede zoveel meer is dan te weinig geld hebben. Het heeft invloed op verschillende levensdomeinen. Welzijnszorg heeft dit in een beeld gegoten: het armoedeweb. Alle levensdomeinen zijn met elkaar verbonden en mensen in armoede ondervinden ook echt dat ze verstrikt zitten in een web.

 

 

De inleefweek geeft wel een idee welke gevoelens naar boven komen wanneer je bewegingsvrijheid beperkt is door een klein budget. Dat werd duidelijk op het slotmoment op 17 oktober, dag van verzet tegen armoede.

 

Reacties van deelnemers

Tijdens het slotmoment bespraken de deelnemers het verloop van de week samen met ervaringsdeskundige Carine Vanhoecke.

 

Je verplaatsen en activiteiten doen is vanzelfsprekend … tot je geen geld meer hebt. (Els)

Mijn dochter eet graag avocado’s, maar deze zijn voor deze week te duur. Ik zou het heel erg vinden mocht ik haar dit niet meer kunnen geven. (Annebel)

Jippe moet straks naar een verjaardagsfeestje, meestal geven wij geld of een bon. Wat nu ...? (Annelies)

Ik reed met de auto naar het werk en had een platte band. Het eerste wat ik dacht was ‘Nee! Niet deze week, dat kan ik niet betalen!’. (Annebel)

Je doet zoveel inspanningen om rond te komen, en dan nog lukt het bijna niet. Je kunt er alleen maar respect door krijgen voor mensen die dit elke dag meemaken. Het zorgde ervoor dat ik me nog bewuster werd van drempels in onze samenleving voor mensen in armoede. (Nicole)

 

Carine vertelt hoe het echt gaat

Beeld je al deze situaties in en plaats er dan nog eens het volgende bij: je woont in een slecht geïsoleerde woning, waar er vochtplekken op de muren staan. Je durft de verwarming niet te hoog te zetten om kosten te sparen. Je moet het doen met toestellen die oud zijn en vaak veel verbruiken. Een auto is te duur.

 

Je hebt op het einde van de maand soms niet genoeg over om je kinderen een uitgebreide maaltijd te geven. Je moet het doen met havermoutpap. Om te zorgen dat ze deze sobere maaltijd willen eten, maak je het leuk en speel je dat ze op de grond moeten zitten en met hun handen moeten eten. “Oef” denk je, “ze hebben goed gegeten”. En dan hoor je op het volgende oudercontact dat je je kinderen een slechte opvoeding geeft (omdat de kinderen enthousiast hadden verteld wat ze hadden gedaan).

 

Vandaag "onze laatste dag" ... Bij deze woorden bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel: morgen kan voor ons gezin de voorraadkast weer open, kan ik weer bellen en sms'en, moet ik niet constant zitten rekenen, kan ik weer de keuzes maken die ik wil maken ... (Annelies)

 

 

i

Sociaal Huis

IJzerheemplein 4

051 793 793

sociaal.huis@diksmuide.be

Nieuwsoverzicht