naar inhoud
Noodnummer 112

Keuzemenu voor noodoproepen in West-Vlaanderen en Namen

18 okt
Sinds kort werd in West-Vlaanderen en Namen een keuzemenu ingevoerd bij een noodoproep. Zo hoef je maar één nummer te onthouden: 112, en win je mogelijk kostbare tijd in een noodsituatie. Het keuzemenu vraagt je om voor ofwel de ziekenwagen/brandweer te kiezen, ofwel voor politiehulp.

Gebruiksvriendelijk

Vanaf 1 oktober 2018 moet je het volgende doen als je in de provincies West-Vlaanderen en Namen dringend hulp van een ambulance, de brandweer of de politie nodig hebt:

  1. Bel naar het nummer 112
  2. Luister naar de boodschap:
    « Noodcentrale, blijf aan de lijn.
    - Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1 - Voor politie, druk 2 »
  3. Maak je keuze: 1 of 2
  4. Blijf aan de lijn, een operator zal uw oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu. Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de juiste noodcentrale. Als je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Als je een verkeerde keuze maakt, word je, net zoals nu, door de operator naar het juiste oproepcentrum doorgeschakeld. Je zal in alle gevallen geholpen worden als je naar het noodnummer 112 belt.

Een enkel nummer dat je moet onthouden

Het keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en heeft tot doel te vermijden dat de oproep van de persoon moet worden doorgeschakeld. Het menu lijkt op de App 112 BE, die voorstelt om het type hulp dat je nodig hebt door middel van een icoontje (ambulance, brandweer of politie) te kiezen. Zowel via de app als via het keuzemenu word je onmiddellijk met de juiste noodcentrale in verbinding gebracht.


Ter herinnering: in België raadt de FOD Binnenlandse Zaken aan om voor de brandweer of een ambulance naar het nummer 112 te bellen en naar 101 voor de politie. Achter deze twee nummers gaan twee verschillende structuren voor het beheer van noodoproepen, één voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie, schuil. Het gaat dus om verschillende oproepcentra met verschillende processen voor de behandeling van oproepen. Indien je bijvoorbeeld het verkeerde nummer draait door naar het noodnummer 112 te bellen om hulp te krijgen van de politie zal je worden doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Zo kan je nu kostbare tijd verliezen.

Nieuwsoverzicht