naar inhoud
Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Lokale helden voor duurzame doelen

06 sep
Op 25 september viert de hele wereld de derde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties. Dit is een langetermijnagenda met zeventien doelstellingen die van de aarde een meer duurzame planeet moet maken tegen 2030.

Diksmuide viert deze verjaardag samen met ruim 80 andere Vlaamse steden en gemeenten. Van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit en zetten we onze ‘Duurzame Helden’ in de kijker. Deze helden zijn burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die elk op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling.

Initiatiefnemers

De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, met de steun van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, van de Directie Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp van de federale overheid en van de Vlaamse Overheid.

 Gendergelijkheid en nog veel meer

Ilse De Ruytter (45 jaar) is mama van Emma (7), plus-mama van Marcel (19) en woont samen met haar man Ernesto in Beerst. Aandacht voor gendergelijkheid kreeg ze van thuis uit mee.

 

Waar liggen je roots?

“Toen ik 6 was, zijn we in Leke komen wonen, na een paar jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond. Hier ben ik naar een internationale school geweest. Op 24-jarige leeftijd ben ik naar China vertrokken, waar mijn familie op dat moment woonde. Aan de universiteit van Peking heb ik Chinees gestudeerd. Daarna ben ik beginnen werken voor de Canadese ambassade in de afdeling immigratie. Ruim 14 jaar werkte en woonde ik in een heel multiculturele omgeving. In China heb ik ook mijn Cubaanse man Ernesto leren kennen. Na de geboorte van onze dochter beslisten we om terug te keren naar België om dichter bij de familie te zijn."

 

Jij leerde feministische waarden van je moeder, nu geef je die door aan je dochter. Engageer je je ook buiten je gezin?

“Ilse Laverge vroeg me om mee in het bestuur van Femma Fun te stappen, wat ik direct heb geaccepteerd. Hierdoor heb ik meer vrouwen leren kennen, wat fijn was. Want na al die jaren in het buitenland was mijn netwerk hier verkleind. Toen Femma een superdiverse groep, Femma Kleurrijk, wou oprichten sprak dat mij meteen aan. Veel anderstalige vrouwen hebben hier weinig contacten. Uit ervaring weet ik hoe het is om ver weg te zijn van familie en vrienden en hoeveel steun ik had aan mensen die me wegwijs maakten in China. De visie van Femma is ‘een wereld waar vrouwen en mannen een gelijke rol spelen in alle domeinen’. Om dit mogelijk te maken moeten vrouwen elkaar ondersteunen.”

 

Wat doen jullie concreet?

“ Ik ben nu bestuurslid van Femma Fun, Femma Kleurrijk en vrijwilliger bij de Klapstoel. Binnen deze werking organiseren we leden- en vrijwilligersactiviteiten voor vrouwen (en kinderen). Op deze activiteiten kunnen de vrouwen elkaar beter leren kennen, ideeën uitwisselen, nieuwe vriendinnen maken en de anderstalige vrouwen kunnen hun Nederlands oefenen.”

 

“Ik help samen met andere vrijwilligers bij de oefenkansen Nederlands van het Sociaal Huis. Ik help ook een aantal dames en families met het regelen van praktische zaken zoals administratie, communicatie met school en vervoer. Daarnaast werk ik samen met mensen van ’t Vlot. Zo willen we een netwerk opbouwen dat vrouwen sterker maakt.”

 

Stel dat je één uur op de koffie mag om over gendergelijkheid te gaan praten, met wie zou je dit willen doen?

“Mijn schoonmoeder, Daisy Rivero Alvisa, is doctor in de wijsbegeerte en vice-president van de Cubaanse Academie van Sociale Wetenschappen. Zij is een gedreven feministe die zich al op haar 15 jaar, aan het begin van de Cubaanse revolutie, inzette om volwassenen te leren lezen en schrijven. Onder het bewind van Fidel Castro zijn vrouwenrechten in Cuba er enorm op vooruitgegaan. Graag zou ik willen weten wat het grootste obstakel was om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Cuba weg te werken en hoe ze dat juist aangepakt heeft.”

 

 

i

Dienst duurzaamheid

Heernisse 6

051 79 31 40

duurzaamheid@diksmuide.be

 

Nieuwsoverzicht