naar inhoud
Put Nieuwkapelle

Blauwalgen in put Nieuwkapelle

12 jul
In de put van Nieuwkapelle werden net zoals vorig jaar blauwalgen of cyanobacteriën vastgesteld na onderzoek van het water. Omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s benadrukt de burgemeester van Diksmuide dat het vanaf vandaag 16 uur verboden is om in het water te gaan.

Hiervoor werd een politieverordening opgemaakt. De voorbije dagen werden er in de put in Nieuwkapelle blauwalgen waargenomen. Er werden onmiddellijk stalen genomen en onderzocht. Hieruit bleek dat het om cyanobacteriën of blauwalgen gaat. Vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater kunnen bij warm weer cyanobacteriën woekeren. Cyanobacteriën zijn bacteriën, ook wel eens blauwalgen genoemd, die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. De cyanobacterie is een probleem dat vaker en vaker voorkomt. Mede door de opwarming van de aarde. De geringe regenval van de laatste maanden heeft ook ongetwijfeld meegespeeld bij deze algenbloei.

 

Ook vissen wordt tijdelijk afgeraden, net als de hond laten spelen in het water. Er worden voortdurend stalen genomen en onderzocht om de situatie op de voet te volgen. Een sluitende behandeling voor de bacterie is nog niet voorhanden. Mogelijk blijft de bacterie zelfs latent aanwezig en kan die zich later opnieuw vermenigvuldigen. Een goede opvolging van het water is de enige garantie om de situatie in de hand te houden.

 

Gevaar van de cyanobacterie

Als de groene laag dikker wordt en de algen dichter op elkaar drijven, sterven ze af en vormen ze een stinkende brij. Op dat ogenblik kunnen er massaal gifstoffen (toxines) vrijkomen, die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven, zoals watervogels (eenden en ganzen) en vissen, maar ook mensen kunnen worden aangetast. Omwille van mogelijke gezondheidsrisico’s  is het dus verboden te zwemmen, te baden of aan waterrecreatie  te doen in water waarin blauwalgen voorkomen.

 

Mogelijke symptomen

Symptomen bij de mens zijn: een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur na de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij twijfel kan best de huisarts worden geconsulteerd.

 

Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich gelukkig zelden voor. Kleine kinderen echter zijn kwetsbaarder door hun lager lichaamsgewicht en hun sneller metabolisme, maar vooral omdat zij sneller en meer water binnenkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor honden, omdat die altijd met open snuit zwemmen.

Nieuwsoverzicht