naar inhoud
Parkbegraafplaats Woumen

Eerste parkbegraafplaats geopend in Woumen

11 jun
Op zondag 10 juni werd de gloednieuwe parkbegraafplaats in Woumen officieel geopend. Hij bevindt zich langs het Eierdreefje in Woumen. Het is de eerste parkbegraafplaats in Diksmuide. De locatie was tot voor anderhalf jaar nog een stuk akkerland uitgebaat door de familie Debacker.

 

Het creëren van veel ruimte, van groen en bomen zorgt ervoor dat de stilte en natuur op deze begraafplaats gewaarborgd blijft. Je vindt er dan ook geen klassieke graven waar steen de hoofdrol speelt. Deze worden vervangen door een eenvoudige natuursteen van 90 bij 90 cm.

 

Enkele weetjes

 • De totale oppervlakte bedraagt iets meer dan 5.700 m².
 • Het volledige terrein werd opgehoogd met ongeveer 2.000 m³ grond die afkomstig is van de nabijgelegen woon- en zorgsite langs de Iepersteenweg.
 • De totaal verharde oppervlakte bedraagt 700 m² waarvan
  • 460 m² beton;
  • 130 m² kleiklinkers;
  • 110 m² betongrastegels.
 • 450 meter drainage zorgen voor een vlotte afvoer van het oppervlakte- en grondwater. Dit water vloeit af in de achtergelegen Kerkebeek.
 • 50 m² aangelegd gazon.
 • Er staan een 30-tal bomen.
 • 240 m hagen in Haagbeuk.
 • 200 m² bosplantsoen.
 • 600 m² heesters en siergrassen.
 • 2 watertappunten, één verbonden met een regenwaterput en één verbonden met een steenput.
 • Ruimte voor 450 graflocaties en een onbeperkt aantal asverstrooiingen.
 • Totale kostprijs voor dit project bedraagt 218.000 euro.

 

Sleutelwaarden van de parkbegraafplaats

 

Verbondenheid

De parkbegraafplaats vormt een schakel tussen het dorp en het open landschap. Door zo dicht aan te sluiten bij de kern van het dorp wordt de parkfunctie bijna even belangrijk als de functie begraafplaats.

 

Stilte en natuur

Zowel voor de begraafplaats als voor het park is stilte van groot belang. Op oude en kale begraafplaatsen raakt die noodzakelijke stilte soms zoek door de drukte van de vele graven. Het creëren van veel ruimte, van groen, van bomen zorgt ervoor dat de stilte en natuur op deze begraafplaats gewaarborgd blijft.

 

Eenvoud

Door de uitgroei van bomen en groen zal de eenvoud en natuur in de toekomst zelfs nog toenemen. Een moedige keuze is het beperken van de stenige oppervlakte van de graven. Je zal er enkel kleine gedenkstenen uit natuursteen van 90 bij 90cm vinden. Dit zowel voor een urnenkelder als voor een grafkelder. Je hebt wel de keuze van afwerking qua dikte van de steen, de oppervlakte afwerking en de vrijheid van tekst op de gedenksteen. De openingen tussen de graven waarborgen het aandeel van groen in de tijd. Het doorbreken van lange aaneengesloten rijen graven benadrukt het parkkarakter van deze begraafplaats. De gedenkstenen zullen daarom geschrankt worden aangelegd.

 

Afscheid

Van bij het concept was het bestuur ervan overtuigd dat op begraafplaatsen meer en meer nood is aan een afscheidsruimte. Een plaats om samen met familie en vrienden nog even stil te staan bij de dierbare die is overleden, voor de overledene een laatste rustplaats krijgt op de parkbegraafplaats. Er werd een afscheidsruimte voorzien waarbij de soberheid van beton en de verticale lijnen van het hout zorgen voor rust en mee opgaat in de omgeving. In deze afscheidsruimte kan je ook gewoon even komen zitten om tot rust te komen of om herinneringen op te halen. De afscheidsruimte is genesteld in het midden van de verschillende vormen van begraven. De strooiweide, de columbariumruimte, het urnenveld en de kelderzones zijn gevestigd rondom de afscheidsruimte.

 

Duurzaamheid

Er wordt gestreefd naar duurzaamheid door gemengd gebruik, als begraafplaats maar ook als park dicht bij het dorp. Ook duurzaam materiaalgebruik, het beperken van harde materialen waarbij geen paden meer worden voorzien tussen graven en een eenvoudig beheer zonder pesticiden passen perfect binnen deze visie. De verhardingsstructuur bestaat uit een hoofdpad in half gepolierd beton, de verharding in en rond de afscheidsruimte in kleiklinkers en een dienstweg in betongrastegels.

Nieuwsoverzicht