naar inhoud
Affiche Boter- en Kaasfeesten

44ste Boter- en Kaasfeesten op een splinternieuwe Grote Markt

16 mei
De Grote Markt zal na de officiële opening zelfs de kans niet krijgen om af te koelen want meteen daarna zijn daar de 44ste Boter- en Kaasfeesten. Op pinkstermaandag 21 mei wordt het weer gezellig druk in de centrumstraten. Dit jaar krijgt de boter- en kaasmarkt een centrale plaats op de Grote Markt

Boter- en kaasmarkt op de Grote Markt

Wie denkt aan pinkstermaandag denkt automatisch aan de boter- en kaasmarkt. En terecht, want deze toeristische topper is al jaar en dag een vaste waarde tijdens de Boter- en Kaasfeesten. Tijd dus om de boter- en kaasboeren en hun ambachtelijke zuivelproducten extra in de kijker te plaatsen! Vanaf dit jaar krijgt de Boter- en Kaasmarkt een centrale plaats op de Grote Markt waardoor de lokale zuivelboeren je nog beter van dienst kunnen zijn. We creëren een gezellig plein waar je kunt vertoeven en genieten van zowel zuivelproducten als animatie. Vanaf je tafel heb je een uitstekend zicht op het hoofdpodium. Ondertussen ravotten de allerkleinsten in het zuiveldoolhof of op de kinderboerderij.

 

Volgende boter- en kaasboeren presenteren hun smakelijk en kwalitatief assortiment:

Kaas Coopman                                                                              Coopman Isabel

Baliehof                                                                                        Callemeyn Luc

De Moerenaar                                                                                Dewicke Lieven

’t Fazantenhof                                                                                Latré Rik

De Beauvoordse Walhoeve                                                              Dequeecker Anne-Marie

Milcobel                                                                                         Vermander Filip

Vosges                                                                                          Geldof Nathalie

Den IJsbol                                                                                     Ghyselen Rik

Het Dischhof                                                                                  Debergh Rik

Hof van de Rhille                                                                            Delepierre Ans

 

De intronisatie

Om 11.15 uur is het tijd voor een vleugje traditie en folklore! Drie nieuwe ridders mogen dit jaar toetreden tot de Orde van de Beuterwaeghe. Na de nodige smaakproeven en weegtest maken ze een knieval om per ridderslag officieel opgenomen te worden tot de Orde van de Beuterwaeghe. Met hun diploma op zak en gekleed in een traditionele blauwe kiel met bijhorende sjaal en hoed zijn ze klaar voor een rondgang doorheen het stadscentrum.

Dit jaar staat er 1 man en 2 vrouwen klaar om geridderd te worden:
Mevr. Agnes Willem
Mevr. Carine Wulleman
Dhr. Marc Vermeersch

De Kaasworpen

Ook de legendarische boter- en kaasworpen mogen niet ontbreken! Er zijn zes worpen, dus ook zes kansen om een heerlijk stukje boter of kaas, aangeboden door onze vaste kaassponsors, te vangen. Kom om 10, 11, 14, 15, 15 of 17 uur tot aan het stadhuis en grijp je kans! Nieuw dit jaar is onze speciale kinderkaasworp om 15 uur waar ook de allerkleinsten in de prijzen kunnen vallen zonder dat mama of papa hen hoeft te helpen …

Shoppen en hoppen

In elke centrumstraat valt er wel iets te beleven. Van kleurrijke animaties tot een mini-muziekfestival. Je zal je geen minuut vervelen! Naast een feestelijke maandagmarkt verwelkomen de lokale handelaars je maar al te graag tijdens hun braderie. Laat je tijdens het shoppen en hoppen bekoren door één van onze straatartiesten of neem even pauze op een gezellig terrasje bij onze lokale horeca.

Grote Markt

De boter- en kaasmarkt vult samen met enkele marktkramers en handelaars de Grote Markt. Oude ambachten, een kaasdoolhof en de kinderboerderij maken het geheel nog aantrekkelijker. Breng zeker ook een bezoekje aan de tentoonstelling van de Rubensvrienden in de Boterhalle.

Reuzemolenstraat + Schoolplein

De wekelijkse markt loopt gewoon door en dit in een extra feestelijk kleedje.

Generaal Baron Jacquesstraat

Bewonder deze prachtige straat tijdens de Boter- en kaasfeesten! Alle handelaars zetten hun deuren voor je open. Misschien kom je onderweg wel een minimodeshow tegen. Snuister ondertussen even in de kraampjes van de kinderrommelmarkt of neem een kijkje bij één van de standhouders. Dorst? Kom iets drinken in de bar van vzw Westcomité (ter hoogte van Paulette) terwijl de kindjes springen op het springkasteel. De bar is ten voordele van de handelaars van de Generaal Baron Jacquesstraat.

Admiraal Ronarchstraat

De plaatselijke handelaars ontvangen je met open armen. Heb je vragen rond milieubewust consumeren? Dan ben je aan het goede adres bij de informatiestand van ‘bewust verbruiken’. Neem een pauze met een drankje aan de bar en geniet ondertussen van de mooie optredens tijdens het mini muziekfestival.

 

Vredestraat

Zing en swing mee tijdens het muziekfestival. De heupen losschudden kan vanaf 10 uur met Girl Power, Lens en Leys, Eveline Cannoot en Kurt Kramer.

 

Stationsstraat

Breng een bezoekje aan de plaatselijke handelaars of geniet van een drankje aan de bar ten voordele van de Statiewijk. Zin in een braadworst? De Burgerskring maakt die met plezier klaar!

 

De Breyne Peellaertstraat

De Bruinvissen serveren heerlijke drankjes aan hun bar. Om 10.30 uur kun je ter hoogte van Salons Saint Germain gratis proeven van een vissoepje.

 

Kiekenstraat

Kom een kijkje nemen op de rommelmarkt.

Koning Albertstraat

Hier ben je van harte welkom bij de jaarlijkse fairtradepicknick terwijl ook de plaatselijke handelaars en marktkramers het bezoeker waard zijn.

Lekkers voor iedereen

Kaasbuffet - Geef niet enkel je ogen de kost maar kom de heerlijke kaassoorten proeven en ontdekken. Naar jaarlijkse gewoonte kun je aanschuiven aan het kaasbuffet in Salons Saint Germain waar je à volonté kunt genieten van het ruime kaasassortiment. Meer informatie rond deelname te verkrijgen op het nummer 051 79 30 60 (Dienst evenementen).

Zuivelbord - Ben je eerder een last minute beslisser? Kies dan voor onze nieuwe formule “Het Zuivelbord”. Voor slechts 10,- euro kun je genieten van een bordje met lekkers vanop de Boter- en Kaasmarkt. We serveren 10 heerlijke lokale producten die je kan nuttigen op het gezellige marktplein. Ticketverkoop aan de onthaalstand op de Grote Markt tussen 10 en 15 uur.

Fairtradepicknick – Naar jaarlijkse gewoonte slaan we onze tenten op in de Koning Albertstraat. Wij vieren samen met jullie eerlijke handel én duurzaam, lekker voedsel! De hele middag kun je doorlopend genieten van onze leuke koffie- en wijnbar, lokale dessertjes, zuiderse muziek en een gezellige sfeer – helemaal (h)eerlijk! Meer info: dienst duurzaamheid, Heernisse 6 - 051 79 30 42 - duurzaamheid@diksmuide.be

 

Parkeermogelijkheden

Op pinkstermaandag 21 mei is het centrum van Diksmuide niet bereikbaar met de auto. Wie niet te voet of per fiets komt kan zijn auto kwijt op één van de randparkings (Beestblotestraat, industriezone Fabriekstraat of de stationsparking) of op de parking van de Colruyt in de Rijkswachtstraat.

Nieuwsoverzicht