naar inhoud
Techniekacademie

Diksmuide is 37 gediplomeerde Techniekacademici rijker

03 mei
37 kinderen ontvingen op woensdagnamiddag 2 mei een diploma van de Techniekacademie. Dat zijn er acht meer dan vorig jaar. De uitreiking vond plaats aansluitend op de laatste activiteit van de lessenreeks. De kinderen kregen hun diploma uit de handen van het college van burgemeester en schepenen.

De Techniekacademie is een initiatief dat kinderen van 10 tot 12 jaar onderdompelt in de wereld van techniek en technologie. In hun vrije tijd werden leerlingen uit het vijfde of zesde leerjaar uitgedaagd om met techniek problemen op te lossen. Professionele techniekmentoren stonden in voor de begeleiding. De 37 kinderen werden opgesplitst in twee groepen. Groep 1 (20 leerlingen) kreeg les van 13.30 - 15.30 uur, de overige kinderen kwamen aan de beurt tussen 16 - 18 uur. In totaal waren er twaalf sessies die telkens plaatsvonden op woensdagnamiddag.

 

6 concrete projecten

De kinderen werden uitgedaagd rond 6 concrete projecten: een voederhuisje, een mystery box, een nachtklokje maken, lampjes schakelen, een robotje doen rijden, snoepjes en limonade testen en maken. Ze gingen ook één keer op actief bezoek naar het bedrijf Packo in Diksmuide.

 

Goed voor later

De Techniekacademie heeft impact!  Uit de Bachelorproef van een VIVES-studenten Sociaal Agogisch Werk (2016 én 2017) leren we dat kinderen na deelname aan de Techniekacademie:

  • Meer ambitie hebben om zelf een technische job te kiezen.
  • Minder genderstereotiep denken over techniek (dat techniek ook voor meisjes is).

 

Organisatie en partners

De Techniekacademie is een samenwerking tussen 45 (deel)gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen en Hogeschool VIVES.  Met de steun van lokale bedrijfspartners en de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Andere steunende provinciale partners zijn: de Associatie KULeuven, de minister van Onderwijs Hilde Crevits, de minister van Innovatie en Werk Philippe Muyters, TOFAM West-Vlaanderen, Woodwize, Alimento, Co-Valent,  Constructiv, Plastics@Tielt, Agoria,  Vermako, Vind!, SPIE, Melexis, Geldhof Hout, Elekti en Willy Naessens Group.

Meer info vind je op www.techniekacademie.be.

Nieuwsoverzicht