naar inhoud
Kleinhandelszone Esenweg

Kleinhandelszone Esenweg

02 mei
Snelle start voor ontwikkeling De gemeenteraad aanvaardde in maart het bod op de gronden voor de grootschalige kleinhandelszone langs de Esenweg. Ook de pendelparking van de NMBS wordt goed en veilig toegankelijk voor autoverkeer.

De historische binnenstad van Diksmuide kampt met een tekort aan winkelruimtes met de nodige oppervlakte om de hedendaagse grootschalige kleinhandel onderdak te bieden. Dit is de belangrijkste reden waarom bekende merkwinkels in de kledingsector ontbreken in ons winkelaanbod. Dit is een groot nadeel voor de ontwikkeling van Diksmuide als kleinstedelijk gebied. Met de kleinhandelszone wil de stad Diksmuidelingen die nu naar Roeselare, Kortrijk of Brugge gaan winkelen terug in eigen stad laten aankopen, wat een positieve invloed kan hebben op de andere kleinhandel.

Daarnaast is er de gebrekkige ontsluiting van de NMBS-parking. Die heeft nu een voorlopige in- en uitrit vlak naast de spoorwegovergang, op een gevaarlijke plaats langs de Esenweg. De NMBS is bereid te investeren in deze parking op voorwaarde dat er een degelijke ontsluiting komt. Daarom werd in het RUP (provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan) ‘Afbakening kleinstedelijk gebied’ een deel-RUP 'Esenweg' voorzien dat een oplossing moet bieden voor deze punten.

Ontwikkeling op zeer korte termijn

De afgelopen jaren doorliepen we een moeizaam proces dat nu wordt afgerond met de verkoop van de gronden van de kleinhandelszone Esenweg (circa 20.027 m2) aan bvba Ion Holding uit Waregem. Die is na twee biedingsrondes de hoogste bieder met 4.379.279 euro (deels voor de stad en deels voor de private eigenaar). In een eerste ronde kregen we zestien biedingen binnen. De stad organiseerde een tweede ronde met de drie hoogste bieders. Dit bleek een succes want elk van deze kandidaten bood nog eens substantieel hoger.

De stad doet met deze verkoop niet alleen financieel een zeer goede zaak. Dit biedt bovendien perspectief voor de ontwikkeling van dit gebied op zeer korte termijn. Binnen het jaar na het verlijden van de notariële akte moet alle infrastructuur zijn aangelegd. Dit betekent dat de NMBS-parking onmiddellijk toegankelijk zal zijn. Hierdoor kunnen de gebruikers van deze parking langs deze weg veiliger uitrijden op de Esenweg.

Aantrekkingskracht verhogen

Ion Holding gaf alvast mee: "Op dit ogenblik werken wij met onze architect, specialisten in commercieel vastgoed en onze interne diensten aan een ideale mix die de Esenweg-site en de mogelijke merkenketens alle kansen geeft en aanvullend is op de handelszaken in de stadskern. De retailers die op deze nieuwe site willen zitten, hebben geen nood aan een plaats in een handelsstraat en wensen enkel in een retailpark aanwezig te zijn. Zij zullen de regionale aantrekkingskracht van Diksmuide verbeteren zonder te concurreren met de stadskern."

Ion Holding richt zich op ketens uit de sectoren mode, elektro en doe-het-zelf. Ook een bijkomstige fastfoodactiviteit is een mogelijkheid. Volgens Ion Holding is de belangstelling groot. Het aantal panden zal waarschijnlijk tussen de vier tot zeven liggen.

Deze nieuwe ontwikkeling zal Diksmuide commercieel ongetwijfeld een flinke duw in de rug geven.

 

Meer info

Technische dienst

Heernisse 6

051 79 31 14

luc.dewaele@diksmuide.be

Nieuwsoverzicht