naar inhoud
pijlen omhoog

Diksmuide is transparant in haar financiën

03 apr
Via een nieuw platform ‘je gemeente telt’ kun je voortaan informatie over de inkomsten en de uitgaven van gemeenten raadplegen. Diksmuide is samen met vijf andere gemeenten piloot in dit project ‘budgettransparantie’. Je kunt het nieuwe platform raadplegen op www.jegemeentetelt.be.

Waar gaan de belastingen in mijn gemeente naartoe? Wat is de kostprijs van dat grote project? Hoeveel geld gaat er eigenlijk naar cultuur in mijn gemeente? Als je wil praten over lokaal beleid is het budget een goed startpunt. Het nieuwe project ‘je gemeente telt’ maakt op een laagdrempelige manier de informatie over budgetten van gemeenten beschikbaar voor burgers.

 

Complexe data

Op ‘je gemeente telt’ vind je alle financiële data van het meerjarenplan 2014 tot 2019 terug. Klik op het budget en kijk waar we in Diksmuide op inzetten. Je kunt de financiële gegevens op verschillende manieren raadplegen. Zoek door het ingeven van je maandelijks brutoloon hoeveel van je belastingen aan welk domein wordt besteed, of bekijk het budget diepgaander. Daarnaast worden enkele grote projecten op ‘je gemeente telt’ uitgelicht. Wil je de kostprijs van deze projecten weten? Klik dan door. Ten slotte kun je ook de financiën vergelijken met andere steden.

 

Oproep tot nuance

De inkomsten en uitgaven op het platform vragen een genuanceerde benadering. Voor de initiatiefnemers is dit meteen ook hun doelstelling: een genuanceerd gesprek op basis van cijfermateriaal over de vraag: ‘Waar gaan mijn belastingen naartoe?’ Cijfers zeggen zeker niet alles, maar ze zijn wel een interessant startpunt voor een gesprek over het gemeentelijk beleid.

 

Pilootgemeente

Diksmuide is samen met vijf andere gemeenten piloot in het project ‘budgettransparantie’. In de toekomst kunnen ook andere gemeenten aansluiten op het platform.

 

De initiatiefnemers

Het platform is een initiatief van Tree Company (www.treecompany.be) en De Wakkere Burger vzw (www.dewakkereburger.be). Tree company is gespecialiseerd in de begeleiding van online participatietrajecten voor gemeenten en andere overheden en het opzetten van online tools voor maatschappelijke projecten. De Wakkere Burger vzw is een sociaal-culturele organisatie die zich inzet voor burgerparticipatie en (lokale) democratie in Vlaanderen. Belfius en Universiteit Antwerpen leveren de expertise over lokale financiën.

 

 

i

Dienst financiën

Heernisse 6

051 79 32 30

financiele.dienst@diksmuide.be

 

Nieuwsoverzicht