naar inhoud
Bloemen- en bijengemeente

Diksmuide is de meest bijenvriendelijke gemeente van de Westhoek

05 mrt
De stedelijke groendienst van Diksmuide viel tijdens de Finale van de actie Groene Lente maar liefst drie keer in de prijzen. De finale werd georganiseerd door de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG).

Onze stad schreef zich in voor de onderdelen ‘Groene gemeente, pleinen’, ‘Gemeente in bloei’ en ‘Bijenvriendelijke gemeente’. Elk onderdeel waarvoor we ons inschreven was goed voor een prijs. Dankzij de inspanningen voor de bijen kroont Diksmuide zich tot bijenvriendelijkste gemeente van de Westhoek.

 

De Finale van de actie Groene Lente 2017 vond plaats in Hamont-Achelt op 19 december. De laureaten van de wedstrijden ‘Groene gemeente’, ‘Gemeente in bloei’, Waterrobuust groen’ en ‘Bijenvriendelijke gemeente’ werden bekendgemaakt. Voor ieder onderdeel waarvoor Diksmuide zich inschreef (‘Groene gemeente, pleinen’, ‘Gemeente in bloei’ en ‘Bijenvriendelijke gemeente’), verzilverden we een prijs.

 

Groene gemeente, pleinen

Voor ‘Groene gemeente, pleinen’ werd het project ‘Esenplein’ in Esen ingediend. Diksmuide werd vijfde laureaat (op 15 projecten), na twee projecten van Kortrijk en twee van Antwerpen. De groenaanleg van het Esenplein werd uitgevoerd door de eigen groenmedewerkers, wat de jury sterk waardeerde.

 

Gemeente in bloei

Voor het wedstrijdonderdeel ‘Gemeente in bloei’ kwam afgelopen zomer een professionele vakjury langs om de bebloeming te keuren op basis van negen criteria: bebloemingstype, aantal/verscheidenheid bloembakken, originaliteit, esthetiek, plantenassortiment, plantencombinaties, deskundigheid, aanleg, onderhoud. Met succes, want Diksmuide ontving voor het vijfde jaar op rij drie bloemensymbolen. Dit komt overeen met een gouden medaille (> 85%).

 

Bijenvriendelijke gemeente

Voor de eerste keer schreef Diksmuide zich in voor het wedstrijdonderdeel ‘Bijenvriendelijke gemeente’, meteen goed voor twee bijensymbolen en dus een zilveren medaille. Van de 35 ingeschreven gemeentebesturen vielen er 28 in de prijzen. Doorslaggevende factor was de hoeveelheid bijenvriendelijke acties met planten, beheer, bijeninstallaties, sensibilisering of met een bijenwerkgroep. Acht gemeenten kregen drie bijensymbolen, de acties van vijf gemeenten ( waaronder Diksmuide) waren goed voor twee bijensymbolen en veertien gemeenten ontvingen een bijensymbool. De twee bijensymbolen van Diksmuide maken de stad meteen de meest bijenvriendelijke gemeente van de Westhoek.

 

Diksmuide heeft zich de laatste jaren gefocust op het inzaaien van bloemenmengsels aan de voet van nieuw aangeplante bomen, ecologisch bermbeheer, een bijen-blije-bloemenborder in het stadspark, insectentorens op diverse locaties op het openbaar domein en scholen, een bloemenweide in het Vestingspark, aanplanten van bijenvriendelijk groen op het openbaar domein, subsidiereglement op geveltuintjes, … Daarnaast organiseerde het bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen diverse infoavonden over hun bijen-/insectenruimte.

 

Nog meer acties voor bijen

Diksmuide streeft ernaar om in 2018 het maximum van de score te krijgen door zich vooreerst verder in te zetten op de acties die nu al worden ondernomen, maar ook door het aanleggen van extra bloemrijke plantenborders. Nog meer sensibilisering naar de burger toe is ook een uitdaging. Daarnaast wordt bekeken of een bijenwerkgroep kan worden opgericht via de stedelijke milieuraad.

 

Trotse en gemotiveerde medewerkers

Deze prijzen geven aan alle medewerkers van de stedelijke groendienst een extra stimulans om Diksmuide op te fleuren en zich verder in te zetten voor een mooi en leefbaar Diksmuide. Voor dit jaar hebben ze alvast weer heel wat fleurigs in petto.

 

Leg een geveltuin aan met hulp van het stadsbestuur

Wie graag een geveltuintje wil aanleggen, dat kan nog steeds. Stuur een e-mail naar milieu@diksmuide.be. Het stadsbestuur neemt op eigen kosten de eerste tegel tegen je huis weg, verwijdert de onderfundering en vult die op met aarde. Het enige wat je zelf nog moet doen, is een leuk plantje of bloemetje aankopen en deze planten. Geveltuintjes ogen niet enkel mooi, ze zijn ook van grote waarde voor bijen en insecten en voor de leefbaarheid van de stad:

  • Met een geveltuin zorg je voor meer groen in de stad. Vogels en insecten vinden er voedsel en rustplaatsen.
  • Gevelplanten beschermen je huis tegen weer en wind.
  • Planten produceren zuurstof en filteren fijn stof. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit.
Nieuwsoverzicht