naar inhoud
Bibliotheek

Bibliotheek lanceert ‘De BiB rond’, een interactieve rondleiding voor klassen

05 mrt
De bibliotheek van Diksmuide lanceert ‘de BiB rond’, een nieuw concept voor het rondleiden van klassen. Stagiair Florens Maricau werkte een nieuwe rondleiding uit waarbij leerlingen uit het lager onderwijs via leuke zoekopdrachten het digitaal aanbod en de collectie leren kennen.

De bibliotheek van Diksmuide heeft haar rondleidingen voor de klassen uit het lager onderwijs in een nieuw jasje gestoken. Tijdens de rondleidingen ligt de nadruk op zelf op zoek gaan doorheen de bibliotheek. Bedoeling is dat iedere leerling het aanbod voor zijn/haar leeftijd vlot weet te vinden en dat ze weten dat hiervoor hulpmiddelen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld een catalogus.

 

De BiB rond – eerste graad

In de eerste graad zijn er twee soorten rondleidingen. In de ene rondleiding ontdekken ze via een kringgesprek dat de bibliotheek veel verschillende soorten materialen aanbiedt. De kinderen krijgen eerst het woord. Ze mogen vertellen wat ze al weten over de bib. Daarna mogen ze raden welk soort voorwerp (prenten- of voorleesboeken, dvd’s, cd’s, …) wordt getoond. Daarna is het tijd om de beentjes te strekken en de voorwerpen op hun plaats te leggen.

 

In de andere rondleiding bekijken we welke informatie er op een boek staat (schrijver, cover, ...) en leest iemand een verhaal voor. Aan de hand van vragen moeten de kinderen achteraf bewijzen dat ze het verhaal begrijpen. Daarna krijgen ze een opdrachtenblad waarmee ze zich creatief kunnen uitleven.

 

De BiB rond – tweede graad

De tweede graad ontdekt de bibliotheek wat zelfstandiger. Zij krijgen na een korte toelichting een opdrachtenboek mee. Ze verkennen hiermee stap voor stap hoe de catalogus en het plaatsingssysteem hen helpt op zoek naar boeken op hun maat. Ze doen dat in groepjes van drie.

 

De BiB rond – derde graad

De derde graad kan zich uitleven met Bibster, een digitaal introductiespel. Met tablets doorkruisen de leerlingen de bibliotheek op zoek naar vragen en antwoorden. De antwoorden vinden ze door de catalogus te gebruiken of door goed rond te kijken. Vinden ze het antwoord, dan ligt daar in de buurt een nieuwe code met een vraag. Zo ontdekken de jongeren de vele facetten van de bibliotheek op een ludieke manier.

 

Digitale klemtoon

Tijdens de rondleidingen zet de bibliotheek in op digitale middelen, onder andere omdat ze voor kinderen een handige tool zijn om zelfstandig te vinden wat ze zoeken.

Nieuwsoverzicht