naar inhoud
Oplaadpaal

Je elektrische wagen opladen

08 feb
De Vlaamse regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben het Vlaams ministerie van energie en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2.5

Publieke laadpalen zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Voor Diksmuide betekent dit dat er tegen 2020 acht oplaadpalen worden geïnstalleerd. Momenteel zijn er twee laadpalen op het grondgebied van Diksmuide: op de parking van de IJzertoren en in de Beerstblotestraat. Er kunnen telkens twee wagens tegelijk opladen.

 

Laadpaal op verzoek

Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Kun je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kun je vandaag al kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via Infrax, afhankelijk van welke netbeheerder actief is in de gemeente waar je woont. Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere publieke laadpalen.

 

Een overzicht van alle laadpalen vind je op: www.oplaadpunten.org/auto/kaart-vlaanderen.

 

Premie voor nieuwe elektrische wagen of wagen op waterstof

Je kunt een premie krijgen voor een nieuwe, volledig elektrische wagen of een nieuwe wagen op waterstof. De premie geldt voor alle zero-emissie-wagens en bedraagt in 2018 maximaal 3.000 euro. Het maximumbedrag van de premie zal tot 2019 elk jaar verminderen. Lichte bestelwagens komen ook in aanmerking.

 

www.infrax.be

https://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/voertuigen/premie-voor-nieuwe-elektrische-wagen-wagen-op-waterstof

 

 

i

Dienst duurzaamheid

Heernisse 6

051 79 31 42

duurzaamheid@diksmuide.be

 

Nieuwsoverzicht