naar inhoud
Broederlijk delen

Broederlijk Delen 2018

07 feb
Help honger de wereld uit! Als onze maag knort denken we dat het van de honger is. Maar is dat wel zo? Lig jij er 's nachts van wakker of je gezin genoeg te eten heeft?

Voor 815 miljoen mensen wereldwijd is honger een dagelijkse realiteit. Zij eten vaak maar één maaltijd per dag. En iedere dag hetzelfde.

Twee miljard mensen zijn ondervoed, terwijl 1,9 miljard mensen met overgewicht worstelen. Als je daarbij nog weet dat 1/3 van het geproduceerde voedsel wordt verspild, dan vind je toch ook wel dat het zo niet verder kan?

 

Help honger de wereld uit

Dit is de slogan van dit jaar voor Broederlijk Delen. De focus wordt vooral gericht op Oeganda, land in Oost-Afrika. Dit land wordt ‘de parel van Afrika’ genoemd. Het staat bekend om zijn natuurpracht, met zijn groene heuvels, zijn microklimaat en vruchtbare gronden. In zo'n land verwacht je overvloed. Maar schijn bedriegt. Door de sterke bevolkingsaangroei bezitten de meeste boeren steeds kleinere stukken grond die na erfenis van vader op zonen ook steeds kleiner worden. Het wordt steeds maar moeilijker om alle monden in het gezin te voeden. Een aantal grootgrondbezitters focussen vooral op marktgewassen zoals koffie, thee en cacao, goed om de zakken van de eigenaars rijk te vullen. Opeenvolgende slechte oogsten en de ongunstige invloed van de klimaatverandering maakten de situatie voor de kleine, lokale boeren (72 % van de bevolking) nog erger. Een groot deel (25 %) van de Oegandese gezinnen is echt ondervoed.

 

Grace Ninseka

Broederlijk Delen helpt boeren in Oeganda te ontsnappen uit de armoede en de honger. In zijn campagne van dit jaar richt Broederlijk Delen de schijnwerpers op Grace Ninseka, een ondernemende boerin, die samen met haar man en zeven zonen en met de steun van Broederlijk Delen, een uitweg heeft gevonden uit de benarde situatie van honger en ondervoeding. Broederlijk Delen werkt samen met een aantal lokale organisaties die zoeken naar duurzame landbouw en naar een rechtvaardige verdeling van voedsel en welvaart.

 

Wil je daar meer over weten?

Kom dan naar het lanceermoment van de Broederlijk Delen campagne 2018 op woensdag 7 februari om 19.30 uur in zaal Rerum Novarum, Koning Albertstraat 29. Je krijgt er heel wat info. An Debremme die in 2017 op inleefreis naar Oeganda trok en er een aantal projecten van nabij volgde, laat er ons ook delen in haar ervaring.

 

 

i

Broederlijk Delen

maurits.latre@gmail.com

www.broederlijkdelen.be

 

Nieuwsoverzicht