naar inhoud
Sint-Pieterskoor Esen viert 50 jaar

Sint-Pieterskoor Esen viert 50 jaar

20 apr

Het Sint-Pieterskoor van Esen zag het levenslicht eind 1966, met de toenmalige koster-organist Hubert Devos als dirigent. De verjaardag wordt dit jaar uitgebreid gevierd. We halen herinneringen op met voorzitter Francine Vanleenhove en koorleider Wouter Crombez.

 

“Ons verhaal begint al een beetje in 1958 toen Hubert Devos uit Woumen koster-organist werd in Esen. Hij was toen de jongste organist van België. Daarnaast was hij elektricien”, vertelt koorvoorzitter Francine Vanleenhove. “Na een tijdje vroeg Maurice Debruyne van de kerkfabriek om een koortje op te richten. Hubert was werkelijk met hart en ziel begaan voor het koor dat al snel heel actief was. Ze verzorgden talrijke huwelijken, jubilea, begrafenissen enzovoort. Ze werkten nu en dan samen met de Harmonie en ze gingen ook op verplaatsing.”

 

Hubert bleef 40 jaar organist in Esen. In 1997 gaf hij de fakkel door aan het jonge talent Christophe Vercruysse. Op dat moment vormden enkele actieve leden een bestuur. “Zo werd ik plotseling voorzitter en ik ben het nog”, lacht Francine, “Gelukkig kan ik samenwerken met een dynamisch en gepassioneerd bestuur.”

 

Kwaliteit

Christophe Vercruysse behaalde aan het Lemmensinstituut in Leuven het masterdiploma Muziek met klarinet als specialiteit. “Met Christophe hebben we altijd erg naar kwaliteit gestreefd”, benadrukt Francine. “Dit lukte ons zeer goed. Zo haalden we een mooi resultaat op de koortornooien van Knokke en Roeselare. In die tijd kochten we een piano omdat wij dan ook beneden in de kerk konden zingen. Tot in 2014 konden we rekenen op Ann Stubbe voor de begeleiding op piano. Zij deed dit met uiterst veel geduld en liefde voor de muziek.”

 

Door een drukke professionele agenda nam Christophe eind 2007 afscheid. Opnieuw dook jong talent op. Het dirigeerstokje werd overgedragen aan Wouter Crombez uit Werken. Wouter studeerde af aan de Arteveldehogeschool in Gent, regentaat Godsdienst en Muzikale Opvoeding. Hij behaalde deze onderwijsgraad in de specialisatie gitaar.

“Ook met Wouter kregen we de kans om talrijke uitdagingen aan te gaan”, zegt Francine niet zonder trots. “We traden op met Loubistok uit Oekraïne in CC Kruispunt en met Lea Gilmore. We zongen in de gevangenis en op een Indiaas huwelijk. Het hoogtepunt was het verzorgen van een radio-eucharistieviering in Ieper in de zomer van 2015. Momenteel zijn we druk aan het repeteren voor een concert in eigen kerk op zaterdag 6 mei om 20 uur.”

 

Ook Joke Bekaert, de vrouw van Wouter, zet zich hard in voor het koor. Ze begeleidt op de piano en is de stuwende kracht om alles in goede banen te leiden. Zij leert het koor nieuwe werken aan en neemt occasioneel de dirigeertaak van Wouter over. Joke is afgestudeerd als licentiaat Communicatiewetenschappen aan de universiteit in Gent. Zij volgde ook de Academische initiele lerarenopleiding in de universiteit in Gent. Zij behaalde ook de hogere graad piano. Beroepshalve is zij leerkracht.

 

“Het Sint-Pieterskoor heeft uiteraard een lange traditie als parochiaal kerkkoor, maar sedert de eeuwwisseling werken we ook aan een rijk repertoire van niet-profane muziek”, verduidelijkt Wouter. “Onze vaste stek is Esen, maar we zingen ook in andere kerken voor thematische- en gelegenheidsvieringen. We brengen werk van hedendaagse componisten en van grote meesters in verschillende talen.”

 

We zullen doorgaan!

Het Sint-Pieterskoor telt op dit ogenblik 27 leden. “Zij doen hun uiterste best om met een diversiteit van stemmen en muzikale vooropleiding goede prestaties neer te zetten.”, zegt Francine. “We brengen uitvoeringen a capella of begeleid met piano. Het enthousiasme bewijst de ongedwongen sfeer in de groep. Muziek verzacht de zeden en de stem is de spiegel van het hart.”

 

“Stichter Hubert Devos schreef in zijn ontslagbrief dat hij een zaadje had geplant en dat hij hoopte dat dit zou verder groeien en bloeien”, besluit Francine. “Wij zullen doorgaan, zoals Ramses Shaffy verkondigt! Wie zich geroepen voelt om ons koor te vervoegen, kan mij vrijblijvend contacteren.”

 

Feestconcerten

Zaterdag 6 mei, 20 uur, kerk Esen

Koor, muzikanten, solisten en het schoolkoor van het Sint- Aloysiuscollege stellen Hans Christian Jochimsen centraal.

Zaterdag 28 oktober, 20 uur, OC Esen

Feestconcert samen met de harmonie van Esen.

Voor beide concerten zijn kaarten verkrijgbaar bij de koorleden en op onderstaand adres.

 

i

Sint-Pieterskoor Esen

0473 26 47 84

francine.vanleenhove@skynet.be

Nieuwsoverzicht