naar inhoud
Wereldwaterdagen

Het Bezoekerscentrum De Blankaart decor voor de eerste Wereldwaterdagen

15 apr

Op maandag 21 en donderdag 24 maart organiseerde het Bezoekerscentrum De Blankaart in een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge, de provincie West-Vlaanderen (MOS-werking en bezoekerscentrum), het regionaal landschap IJzer & Polder en Natuurpunt de eerste Wereldwaterdagen. Zo’n 173 Diksmuidse leerlingen uit 7 verschillende scholen ontdekten alle facetten van water.

 

Op 22 maart, Wereldwaterdag, wordt opgeroepen om de mondiale waterproblematiek kenbaar te maken. Miljoenen mensen moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen, gewoon om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Heel vaak zijn het kinderen (en vaak ook overwegend meisjes) die moeten stappen. Hierdoor kunnen ze niet naar school.

GBS Keiem, GBS Leke, VBS Pervijze, VBS Diksmuide, VBS Woumen en GO Diksmuide waren vertegenwoordigd met 173 leerlingen. In totaal waren er een 300-tal leerlingen aanwezig.

Aan de hand van 4 doorschuifateliers bekijken de leerlingen water telkens met een andere bril. De waterdirigent zorgt voor een speelse noot en stoomt de leerlingen klaar om met klanken en ritme een collectieve ode te brengen aan Neptunus, god van het water. De waterprofessor laat zijn enthousiasme stromen in zijn waterfabriek terwijl de waterspotter het water op een biodiverse manier gaat bestuderen. Eindigen doen we bij de wereldwaterreiziger die de leerlingen op een speelse manier meeneemt op reis rond de wereld. Onderweg moet de tippy-tap gevuld worden.

Kortom een unieke maar vooral gratis beleving die best wel gesmaakt werd.

Nieuwsoverzicht