naar inhoud
Nieuwe waterfactuur

Nieuwe waterfactuur

11 feb
Voortaan ziet de waterfactuur er anders uit. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle Vlaamse drinkwaterbedrijven de waterfactuur voortaan op dezelfde manier moeten berekenen.

Via je waterfactuur betaal je voor de productie en levering van je drinkwater, de afvoer van je afvalwater en de zuivering van je afvalwater. De nieuwe berekening geldt voor deze drie delen van de waterfactuur en bestaat uit:

  • - een vastrecht met een korting per gedomicilieerde;
  • - een basistarief voor het basisverbruik;
  • - een comforttarief voor het comfortverbruik.

Korting op het vastrecht

Vóór 1 januari 2016 kreeg elke gedomicilieerde 15 m3 water gratis. Dit is gestopt sinds 1 januari 2016. Er komt wel een korting op het vastrecht.

In de praktijk komt dit vastrecht neer op:

Soort vastrecht

Bedrag vastrecht,
per wooneenheid, per jaar (exclusief 6 % btw)

Korting op vastrecht,
per gedomicilieerde
(exclusief 6 % btw)

Vastrecht drinkwater

50 euro

10 euro

Vastrecht gemeentelijke bijdrage afvoer

30 euro

6 euro

Vastrecht bovengemeentelijke bijdrage zuivering

20 euro

4 euro

 

De korting geldt voor maximaal vijf gedomicilieerde personen per wooneenheid. De totale korting kan dus maximaal even hoog zijn als het aangerekende vastrecht.

Voor het basisverbruik wordt een basistarief van 1,48 euro/m3 aangerekend. Dit geldt voor 30 m3 per wooneenheid plus 30 m3 per gedomicilieerde per jaar.

Voor al het water dat méér wordt verbruikt dan het basisverbruik, wordt het comforttarief aangerekend. Het comforttarief bedraagt twee keer het basistarief, in dit geval dus 2,96 euro/m3.

Heb je recht op een sociale korting?

De voorwaarden om recht te hebben op een sociale korting blijven ongewijzigd, de berekening is wel veranderd. Indien je in aanmerking komt voor een sociale korting, wordt de factuur eerst op de gewone manier berekend. Daarna krijg je voor elk onderdeel een korting van 80 %. Normaal gezien gebeurt deze verrekening automatisch. Mocht dit niet het geval zijn, neem dan contact op met de klantendienst van De Watergroep.

Tarief berekenen

Op de website van VMM kun je zelf berekenen wat de nieuwe tariefstructuur betekent voor je waterfactuur: www.vmm.be/data/bereken-je-waterfactuur.

Nieuwsoverzicht