naar inhoud
Aziatische hoornaar

Aziatische hoornaar gespot? Meld het!

29 mei
Sinds enkele jaren is de Aziatische hoornaar aan een opmars in ons land bezig. De invasieve wespensoort vormt een bedreiging voor onze inheemse honingbijen en andere insecten. Spot je een nest of dier? Meld dit dan, zodat het nest op kosten van de stad verdelgd kan worden.

Tot november is de Aziatische hoornaar actief, en kan je het dier in onze streek spotten. Nesten bevinden zich onder andere in boomholtes, nestkasten, struiken of hoog in een boom. Meld een nest via www.vespawatch.be en bezorg wat info en foto’s. Na enkele dagen krijg je te horen of het effectief om een Aziatische hoornaar gaat.

Verdelging op kosten van de stad

Wordt je melding bevestigd? Dan wordt de verdelging van het dier automatisch georganiseerd. Je hoeft hiervoor zelf niks meer te doen. Een verdelger neemt contact met je op, de factuur is voor de gemeente. Tussen je melding en de bestrijding kan twee weken tijd zitten. Dat is geen probleem, het dier is niet agressief naar mensen toe (tenzij zijn nest wordt verstoord). 

Verdelging op eigen initiatief

Vormt het nest een acuut gevaar, dan staat het je vrij om een eventueel snellere verdelging op eigen kosten te organiseren via de brandweer of een andere verdelger. Een lijst van verdelgers vind je op www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar. Meld ook in dat geval het nest via vespawatch.be en geef daarbij duidelijk aan dat het dier ‘op eigen initiatief verdelgd’ is, zodat de verdelger niet nog eens langskomt.

Meer informatie over het dier en de bestrijding ervan via www.west-vlaanderen.be/aziatischehoornaar

Nieuwsoverzicht