naar inhoud
Mieke

Mieke werd onthaalouder na een carrièreswitch

13 nov
Mieke ruilde eind februari haar job in de thuiszorgsector in voor een job als onthaalhouder. Ze krijgt dagelijks een zestal kindjes over de vloer bij haar thuis in Beerst, waar ze woont met haar man en vier kinderen. “Ik ben nog steeds heel erg blij dat ik de ommezwaai heb gemaakt.”

Lange droom

Mieke werkte tot voor kort in de thuiszorgsector als verzorgende en werkte daarvoor ook nog in een woonzorgcentrum. “Eigenlijk heb ik altijd wel al nagedacht over een job als onthaalouder. Maar toen kreeg ik zelf kinderen, zaten we in de verbouwingen, etc. In september vorig jaar begon ik er dan toch opnieuw serieus over na te denken. Enkele maanden later heb ik contact opgenomen met cvo Miras om aan een opleiding tot kinderbegeleider te beginnen en toen is het erg snel gegaan.”

Cursus@home

Mieke startte uiteindelijk eind februari met haar opleiding én kinderopvang ‘t Zonnetje. “Ik volg een thuiscursus en moet elke zaterdag naar Brugge voor mijn opleiding. In de opvang startte ik met drie à vier kindjes, ondertussen komen er gemiddeld zes per dag.”

Mieke combineert inmiddels een achttal maanden haar opleiding met de opvang. “In het begin was ik kapot, ondertussen heb ik een goed ritme gevonden. Die structuur was nodig, zowel voor mezelf, als voor de kindjes.”

Huiselijke sfeer

In de opvang hangt een huiselijke sfeer. Logisch, want Mieke heeft er zelf vier kinderen wonen van 15, 13, 10 en 9. “De kindjes weten heel goed wanneer onze kinderen thuiskomen van school, en wachten hen op om samen te spelen. De oudsten kunnen gemakkelijk buiten en binnen als ze even willen spelen, ze kunnen toekijken terwijl ik aan het koken ben … Ook de band met de ouders is heel aangenaam.”

Minder administratieve zorgen

’t Zonnetje is verbonden aan Felies, een dienst voor opvanggezinnen. De organisatie zorgt voor ondersteuning en begeleiding, zeker bij de opstart geen overbodige luxe. “Ik heb een stagementor die ik heel vlot kan bellen, en kan bij hen terecht voor heel wat vragen.” Felies neemt ook heel wat van de administratie over van Mieke.

Veel voldoening

“Ik krijg veel liefde terug van de kindjes. Hoewel ik ook graag met ouderen werkte, heb ik nu nog meer voldoening. Die positiviteit en dat enthousiasme ... Het is heel leuk om te merken dat ze hier graag komen. En nu ben ik natuurlijk veel meer thuis, wat voor mij en m’n gezin veel fijner is. Ik zou meteen weer dezelfde keuze maken.”

In de voetsporen van Mieke

De wachttijden voor jonge ouders die vandaag een opvangplaatsje voor hun kind zoeken, lopen erg lang op. Ook Mieke ondervond dat uit eigen hand, toen ze maanden voor ze van start ging al heel wat aanvragen voor een plekje binnenkreeg.

Onthaalouders gezocht

 Het Diksmuidse opvangaanbod kan je indelen in zelfstandige onthaalouders, groepsopvanginitiatieven en onthaalouders verbonden aan een dienst voor opvanggezinnen, zoals je in Diksmuide bijvoorbeeld ’t Prutske en Felies hebt.

Het stadsbestuur voorziet ruim 8.000 euro subsidies om bestaande en nieuwe kinderopvanginitiatieven te ondersteunen. Die middelen worden verdeeld in een afvalpremie, startsubsidie, basissubsidie en werkingssubsidie voor opvanginitiatieven.

Om de creatie van extra opvangplaatsen voor baby’s en peuters nog verder te stimuleren werd onlangs ook nog een extra eenmalige financiële injectie voorzien door het lokaal bestuur. Onthaalouders die nieuwe of extra opvangplaatsen creëren kunnen hier een beroep op doen, tot het voorziene budget is opgebruikt. Meer info hierover vind je op www.diksmuide.be/thema/1879/kinderopvang (klik op ‘eenmalige ondersteuning kinderopvang baby/peuter’).

Waag je kans

 Heb jij de kwaliteiten van een goeie onthaalouder? Waag dan je kans. Je creëert een veilige omgeving met veel structuur en zorgt dat kinderen zich thuis kunnen voelen. Onthaalouders kunnen zich aansluiten bij een dienst opvanggezinnen, waardoor je een groot deel van het administratief werk uit handen genomen bent, of kunnen ervoor kiezen om zelfstandig onthaalouder te worden.

Zin om als onthaalouder aan de slag te gaan? Neem dan contact op met

marijke.van.rintel@diksmuide.be. Een overzicht van alle opvanginitiatieven vind je via www.kinderopvangwijzer.be/diksmuide.

Nieuwsoverzicht