naar inhoud
Noordvesten

Verhoogde PFAS-waarden in grondwater rond voormalige brandweerkazerne Kleine Dijk

06 nov
Op het terrein van de voormalige brandweerkazerne van Diksmuide in de Kleine Dijk (tussen huisnummers 33 en 43) zijn verhoogde PFAS-waarden in het grondwater vastgesteld. Dat blijkt uit bodemonderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Mensen die grondwater gebruiken, krijgen het advies om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.

Bodemonderzoek

OVAM liet een verkennend bodemonderzoek uitvoeren op de site rond de voormalige brandweerkazerne in de Kleine Dijk omdat er een vermoeden was van oefeningen met PFAS-houdend brandschuim. PFAS is een afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en komen van nature niet in het milieu voor.

Er zijn verhoogde concentraties PFAS aangetroffen in het grondwater rond de voormalige brandweerkazerne, maar er zijn geen duidelijke aanwijzingen op een ernstige bodemverontreiniging.

Er is ook een bodemonderzoek uitgevoerd bij een voormalig metaalverwerkingsbedrijf in de Nijverheidsstraat, waar mogelijk ook PFAS-houdende stoffen gebruikt zijn. Daar is geen verder onderzoek nodig en gelden ook geen bijkomende maatregelen. De zone ligt in industriegebied en daar zijn ook geen gebruikers van grondwater.

Voorzorgsmaatregelen

Het Departement Zorg van de Vlaamse overheid heeft op basis van het onderzoek in de Kleine Dijk uit voorzorg wel een no-regretzone van 500 meter rond de vervuilde zone in de Kleine Dijk afgebakend. Daarin zijn volgende voorzorgsmaatregelen van tel:

  • Gebruik grondwater niet als drinkwater. Ook niet om thee, koffie of ijsblokjes te maken of om ermee te koken.
  • Gebruik grondwater niet om een zwembad te vullen of moestuin water te geven.
  • Grondwater kan wel dienen om de auto te wassen, het toilet door te spoelen, oprit af te spuiten of sierplanten water te geven. Al geniet regenwater, uit duurzaamheidsoogpunt, wel de voorkeur.

Het Departement Zorg contacteert persoonlijk de bij de Vlaamse Overheid gekende particuliere putwatergebruikers.

Grondwater is geen regenwater

Belangrijk om weten is dat regenwater, opgevangen in een regenwaterput, uiteraard geen grondwater is en ook gewoon kan gebruikt worden, zonder enig risico.

Er zijn dus enkel adviezen voor het gebruik van grondwater, niet voor het gebruik van de grond zelf. Gezien die niet verontreinigd is, is er geen risico op het telen van groenten, het eten van eieren van kippen, contact met de bodem of stof. Wie geen grondwater gebruikt, kan dan ook geen PFAS in het lichaam opnemen.

Verder wetenschappelijk onderzoek

Er is geen onmiddellijk gevolg voor de gezondheid van buurtbewoners.

Het wetenschappelijk onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop in evolutie. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en meetresultaten kan het Departement Zorg de maatregelen aanpassen.

Nieuwsoverzicht