naar inhoud
Ontbijt

Bijna 400 lagereschoolkinderen proeven van Diksmuidse landbouwsector

14 sep
De landbouwraad en het lokaal bestuur organiseren van 11 tot 15 september het project ‘Landbouweducatie’ in de verschillende Diksmuidse lagere scholen. Via het project maken we kinderen uit het 5de en 6de leerjaar wegwijs in de landbouwsector. Kijken, leren en … proeven!

Diksmuide is een landelijke gemeente, waar landbouwactiviteiten alomtegenwoordig zijn. Om kinderen bewust te maken van de sector, en alles wat erbij komt kijken wil de landbouwraad elk kind de kans geven om tijdens de lagereschooltijd een boerderij te bezoeken.

Ontbijt van eigen bodem

Naast het educatief luik heeft het project ook een culinair tintje. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar kregen op 12 en 14 september een gezond ontbijt voorgeschoteld dat bestond uit Diksmuidse artisanale hoeveproducten. Kinderen konden smullen van lokale producten die rechtstreeks van bij plaatselijke landbouwers, bakkers en handelaars in de refters van de lagere scholen geserveerd werden.

Vijf bezoekboerderijen

De hele week lang zijn er boerderijbezoeken gepland bij vijf verschillende landbouwbedrijven in onze stad. De kinderen zijn deze week welkom bij de Berkenweelde (Moerestraat 6, Leke), De IJsbol (Oostendestraat 95, Beerst), ‘t Hof van de Rhille (Pollaertstraat 29, Woumen), Patrick & Stijn Packet (Roeselarestraat 123, Esen) en Het land van Melk en Honing (Oude Zeedijk 9, Oudekapelle).

Voor het boerderijbezoek wordt het thema al uitvoerig besproken in de klas. Leerkrachten kunnen daarvoor aan de slag met lespakketten van advies- en onderzoeksorganisatie Inagro.

Gezondheid centraal

Tijdens het ontbijt kregen leerlingen een evenwichtige maaltijd voorgeschoteld met voldoende fruit, groentjes en zuivelproducten. Na het smullen trokken de kinderen per fiets naar de bezoekboerderij, wat meteen goed is voor een portie beweging.

Bijna 400 deelnemers

Elf lagere scholen schreven zich in voor het project, 387 kinderen smullen deze week van het streekontbijt. Veertien sponsors steunen het project.

Nieuwsoverzicht