naar inhoud

Nieuw ontmoetingscentrum Oostkerke (2014)

Toon op stratenplan

Algemene info

Updates

  • foto Feestelijke opening OC Volcraven

    Feestelijke opening OC Volcraven

    maandag 20 januari 2014
    Op 18 januari konden de inwoners van Oostkerke het glas heffen op de geslaagde realisatie van het vernieuwde ontmoetingscentrum. De leegstaande schoolgebouwen moesten een herbestemming krijgen. Het gebouw was te groot om het in z’n geheel als ontmoetingscentrum te behouden.

    De vroegere klaslokalen werden omgebouwd tot een modern ontmoetingscentrum met polyvalente zaal, nieuw sanitair en een lokaal dat als bar, keuken en vergaderruimte dienst doet. Het gebouw werd energiezuiniger gemaakt door een nieuw, geïsoleerd dak en dubbele beglazing te voorzien.

    De oude turnzaal werd afgebroken zodat er nu een duidelijke toegangsweg is. Aanpalend werd een petanqueplein en de nodig van toegangspaden voorzien. Hiermee wordt de toegankelijkheid en ook de sociale controle op het nabijgelegen speelplein verhoogd.

    De totale kostprijs bedraagt 348.823,79 euro, btw inclusief.

    Nadat het stadsbestuur - op advies van het bewonersplatform - het scenario voor de site vastlegde, zorgde SOMarchitecten voor het ontwerp en de opvolging van deze werken. Begin februari 2013 ging de eerste aannemer aan de slag.

     foto-album feestelijke opening

    Herbestemming van kloosterwoning en aanpalende schoolgebouw
    Gedurende de bouwwerken kon het verenigingsleven terecht in het schoolgebouw dat straks een nieuwe invulling krijgt. De oude schoolgebouwen en de kloosterwoning aan de Grintweg worden verkocht. Met deze verkoop wil het bestuur het bouwbudget maximaal recupereren. Waar aanvankelijk gedacht werd aan een horecaherbestemming, wordt nu eerder gemikt op twee renovatiewoningen met tuin (de oude schoolkoer) en een nieuwbouwwoning op het kloosterperceel.

     

    Hedendaags oc met historische benaming
    Het ontmoetingscentrum kreeg op voorstel van het bewonersplatform een naam. De naam Volcraven verwijst naar de historische naamgeving van het dorp. De huidige naam "Oostkerke" is een benaming van een recentere datum (vanaf ca. 13de eeuw). Voor die tijd sprak men ondermeer over "Volcravenkinderkerke", "Volcravekindeskerke", "Volcravenskerke", "Volkeravenskinderkerke". Deze naam verwijst naar de afstammelingen van een zekere Volcraven, toenmalige heer van Lampernisse, die een een onafhankelijke kerk (het huidige Oostkerke) zouden hebben opgericht. Volcraven van Lampernisse wordt tussen 1123 en 1130 verscheidene malen vernoemd in diverse oorkonden/archiefdocumenten. Hij was ook schepen van de Kasselrij Veurne-Ambacht. De naam "Volcravenskinderkerke" komt geruime tijd samen voor met die van Oostkerke (tot ca. 1786). Deze laatste naam refereert enkel naar de ligging (ten oosten) tegenover de moederparochie Lampernisse. Het suffix '-kerke' wijst alleszins op een relatief jonge stichting (12de eeuw). Zo komt de historische benaming opnieuw in het huidige en dagelijkse leven van Oostkerke.

Terug naar overzicht

Status

Afgeronde projecten

Technische fiche

  • Bouwheer: Stad Diksmuide
  • Studiebureau: SOM Architecten
  • Aannemer: Stephan Tanghe en Rik Devolder
  • Startdatum: zondag 27 januari 2013
  • Einddatum: vrijdag 17 januari 2014
  • Kostprijs: 348.000

Deelgemeente

Oostkerke