De Bourgondiër
Ingrediënten voor 4 personen
Burger
- 1 kilo gehakt (Woumense Vleeshoeve)
- 2 el mosterd
- 2 eieren
- Peper en zout
- 150 gr gerookt spek (Woumense Vleeshoeve)
- 2 el paneermeel
- ½ courgette, 1 wortel en 1 ajuin (Decapmaker Beerst)
- 4 pistolets (bakkerij Vandooren)
Sausje
- 4 el mayonaise
- ¼ citroen
- Fijngehakt bieslook
- Peper en zout
- Fijngesneden halve ajuin
Frietjes en salade
- Aardappelen (Decapmaker Beerst)
- Sla, tomaat, jonge ajuintjes (Decapmaker Beerst)
- Pijnboompitten
Zo ga je te werk
Burger
- Doe het gehakt, de mosterd, de eieren met wat peper en zout in een mengkom. Meng en kneed het met je handen en laat het daarna even rusten.
- Snijd de groentjes (courgette, wortel, ajuin) in fijne blokjes. Stoof ze vervolgens in een beetje boter tot ze mooi zacht zijn. Laat de groenten daarna in een zeef uitdruppelen.
- Bak het spek krokant, dep het af met een vel keukenpapier en hak het vervolgens mooi fijn.
- Meng de groentjes en het spek met het gehakt en draai ballen van +/- 150 gram. Druk je gehaktbal plat tot de gewenste dikte. Doe hetzelfde met de rest van je mengsel.
- Bak de burger mooi bruin in een pan met boter of op de barbecue. Doe dit ongeveer 4 minuten aan iedere kant en laat daarna rusten.
Frietjes
- Schil de aardappelen en snijd ze in frietjes. Was ze en droog ze in een propere handdoek. Bak de frietjes voor op 150° en laat dan rusten. Bak ze vervolgens af op 180°.
Sausje
- Doe de mayonaise in een kom. Voeg het citroensap, de bieslook, peper en zout en de halve ajuin toe. Meng goed en kruid af naar eigen smaak.
Salade
- Was de sla, doe in een kommetje en werk af naar eigen smaak met tomaat, pijnboompitten en/of jonge ajuintjes.
Afwerking
- Snijd je broodje in twee en leg beide helften even in een warme oven of op de barbecuegrill.
- Stel je broodje samen. Start met een beetje saus en daarna je burger. Sluit de burger.
- Serveer de burger op een bord/plank met de sla apart en de frietjes apart in een potje.
Dit zijn Marleen en Nathan Ik baat het Bourgondisch Schild al 35 jaar uit, vertelt Marleen. Ik ben de derde generatie en binnen enkele jaren zal de vierde generatie het overnemen. Nathan is net afgestudeerd als kok en zal mij opvolgen. Ik heb de streekproductenuitdaging aan hem overgelaten, aldus Marleen. Ik koos voor een gerecht met gemengd gehakt van onze streekrunderen, vult Nathan aan. Dit is echt op en top Belgisch! Diksmuide heeft veel troeven in handen wat betreft toerisme, streekproducten, bezienswaardigheden en natuur, wat restaurants veel mogelijkheden biedt, vervolgt Marleen. Deze streekproductencampagne was een mooie uitdaging om nieuwe recepten uit te proberen. |
Maak dit gerecht na en win een eetbon t.w.v. € 60
Marleen en Nathan leverden al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreekproducten. Eind augustus pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van € 60 bij restaurant Bourgondisch Schild.
Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien.
Restaurant Bourgondisch Schild
Oostendestraat 36a, Beerst
051 500 071