naar inhoud
diksmuidse aardbeien met panna cotaa van witte chocolade

Diksmuidse aardbeien met panna cotta van witte chocolade

03 mei
Een jaar lang krijg je iedere maand een recept voorgeschoteld van een Diksmuidse kok. Elk recept bestaat bestaat voornamelijk uit streekproducten van Diksmuidse bodem. Deze maand stelt Jelle Devisch van restaurant Père et Mère een streekgebonden creatie voor.

Dessert

Diksmuidse aardbeien met panna cotta van witte chocolade

door Jelle Devisch

Ingrediënten voor 4 personen

500 g aardbeien (Warande)

Marinade

100 gram suiker

50 gram water

5 blaadjes munt

1 citroen

Panna cotta met witte chocolade 

250 gram room

1 blaadje gelatine 

50 gram witte chocolade 

50 gram suiker

Granite

1 flesje blauwe fever tree

60 gram Père et Mère gin

50 gram bloemsuiker

50 gram citroensap

Afwerking

Zandkoekjes van bakker Bert

Zo ga je te werk

Marinade

  1. Kook de suiker en het water al roerend op en laat het daarna afkoelen. 
  2. Snijd de munt heel fijn en meng ze onder de koude siroop samen met wat citoenzeste.
  3. Snijd de aardbeien in vier, meng ze onder de marinade en laat ze 1 uur marineren.

Panna cotta met witte chocolade

  1. Week ondertussen de gelatine in koud water.
  2. Kook de room op en giet ze boven op de witte chocolade en de suiker.
  3. Knijp de gelatine goed uit en voeg ook toe aan de roommengeling.
  4. Vul de glaasjes of borden en zet in de koelkast.

Granite

  1. Meng alle ingrediënten samen en stop het mengsel drie à vier uur in de diepvries.
  2. Schraap het diepgevroren mengel los met een vork tot ijsschilfers. 

Afwerking

  1. Dresseer de aardbeien op de panna cotta zoals op de foto.
  2. Voeg de ijsschilfers van de granite van gin toe.
  3. Breek de zandkoekjes en werk hiermee het dessertje af. Je kunt het dessertje eventueel nog verder afwerken met eetbare bloemen zoals bijvoorbeeld goudsbloem, of met enkele blaadjes munt.

Dit is Jelle

“Père et Mère bestaat sinds 2016. Ik nam de zaak twee jaar geleden over maar zit al meer dan tien jaar in het vak. Ik heb in enkele sterrenzaken gewerkt en ruilde die graag om voor een eerlijke restaurantkeuken, al gebruik ik de ervaring en de smaken natuurlijk wel nog steeds. Ik vind het prettig om te ondernemen in Diksmuide omdat alle handelaars aan elkaar hangen. Het is geen grootstad, waardoor het netwerk iets compacter en persoonlijker is, en je sneller met elkaar gaat samenwerken. Ik ben benieuwd hoe de hobbykoks het ervan af zullen brengen.”

“Als streekproduct koos ik voor aardbeien. Naar mijn idee is het de lekkerste fruitsoort die er is, op en top Belgisch. Ik haal mijn aardbeien bij de Warande (Woumen). Daar kan je lekkere aardbeien kopen van Diksmuidse bodem, die zeer kwaliteitsvol zijn. Ze worden vers geplukt en de dag erna liggen ze op onze borden. De aardbeien die de hoofdrol spelen in mijn dessert fris ik op met mijn zelf samengestelde gin. De florale smaak met frisse citrustoetsen combineert perfect met de aardbeien. Deze gin stelde ik vorig jaar samen om een persoonlijk aperitief te hebben in ons restaurant en bleek wel in de smaak te vallen. Intussen is hij verkrijgbaar bij ons en bij verschillende handelaars in Diksmuide. Een gin tonic blijft nog steeds een van de populairste aperitieven, dus mogen we wel trots zijn dat we er ook eentje hebben van Diksmuidse bodem.”

Maak dit gerecht na en win een eetbon t.w.v. €60

Jelle leverde al heel wat werk, nu is het aan jou! Maak dit gerecht en post een foto ervan op Facebook of Instagram met hashtag #diksmuidsestreekproducten. Op het einde van de maand pikt een onschuldige hand twee winnaars die een bon krijgen ter waarde van €60 bij restaurant Père et Mère.

Psst, vergeet niet om je bericht openbaar te delen, zodat wij het zeker kunnen zien. 

  

Restaurant Père et Mère
Grote Markt 43, Diksmuide
www.pere-et-mere.be
0473 59 00 58

Nieuwsoverzicht