naar inhoud
Visualisatie school Leke

Uitbreidings- en modernisatiewerken gemeentelijke basisschool Leke gestart

23 okt
De uitbreidings- en modernisatiewerken in de gemeentelijke basisschool van Leke zijn opgestart. Vorige week werden de kleine sportzaal en de overdekte speelplaats hun bergingen en het keukentje afgebroken. Enkel het oorspronkelijk schoolgebouw blijft behouden.

Op de locatie van deze afbraakwerken komt een nieuwbouw met een grotere vloeroppervlakte en op twee niveaus.

 

De afbraakwerken werden op woensdag 18 oktober opgestart na de afkoppeling van elektriciteit, sanitair en verwarming. Enkel de vloerplaat moet nog worden verwijderd. Daarna wordt alles effen gemaakt en worden de leidingen en de funderingen gelegd waarna de bouw effectief kan starten. Dit gebeurt allemaal aaneensluitend. Peter Seys is de architect van het project. De firma Six voert de werken uit in opdracht van de stad Diksmuide.

 

Nieuwbouw

Op de vrijgekomen ruimte komt op het gelijkvloers een inkom, gang, vestiaire, berging, sanitair (dames-heren-mindervaliden) en lift. Verder komt er ook nog een grote turnzaal met twee kleedkamers, twee bergingen (300m²), een ruime keuken met berging, een grote eetzaal (110 m²) en een groot kleuterlokaal (88m²). Het is de bedoeling dat de keuken, eetzaal, turnzaal en bijkomende ruimtes ook voor naschoolse activiteiten kunnen worden ingezet.

 

Op het eerste verdiep komen er twee leslokalen, twee toiletten en een CV-ruimte. Deze nieuwbouw en uitbreiding zullen voldoen aan de laatste energie- en isolatienormen. Het dak wordt uitgerust met fotovoltaïsche zonnepanelen.

 

Wijzigingen in bestaand gebouw

In het bestaand schoolgebouw komen er nieuwe ramen. De speelplaats wordt aangelegd in een verharde en onverharde zone met speelheuvel. De speelheuvel wordt aangelegd in een halfronde cirkel met geïntegreerde zitplaatsen. Zo creëren we een forum zodat buitenlessen mogelijk zijn. Aan de bestaande vijver wordt een nieuwe hogere, stevigere en veiligere afsluiting geplaatst. Ten slotte wordt een nieuwe en ruime fietsstalling voor minimum 40 fietsen geplaatst.

 

Tijdelijke maatregelen

In afwachting van een nieuwe turnzaal gaan de kinderen naar het ontmoetingscentrum in Leke om te turnen. De opvang vindt tijdens de werken plaats in de kleuterklassen. Een klasje werd tijdelijk opgesplitst in twee om ruimte te maken voor een bureau/ruimte voor zorgklasjes. De keuken is tijdelijk voorzien in een container. Om de veiligheid te garanderen werd de werfzone afgesloten met nadars.

 

Live leerschool voor de kinderen

Voor de kinderen is dit project een hele belevenis. Ze leren in de komende maanden in de klas hoe een school of huis wordt gebouwd. De theorie kunnen ze meteen toetsen aan de praktijk door naar de werf te gaan kijken.  De leerlingen worden ook betrokken bij het ontwerp van de nieuwe speelplaats. Hiervoor mochten ze al hun ideeën en suggesties doorgeven. Op basis daarvan wordt dan beslist hoe de toekomstige speelplaats eruit zal zien. De leerlingen van het vijfde en zesde maken ook elke dag een foto. Zo kunnen ze de vooruitgang bijhouden en leren wat er nog zoal moet gebeuren. Vanop de speelplaats gaan de kinderen elke dag geïnteresseerd gaan kijken. Misschien zet het een aantal van hen wel aan om voor een technische richting te kiezen later …

Nieuwsoverzicht