naar inhoud
Klimaatopwarming

Lagere scholen ondertekenen klimaatcharter met stad Diksmuide en MOS West-Vlaanderen

06 okt
De gevolgen van de klimaatopwarming worden met de dag duidelijker. Wereldwijd spannen landen zich in om de klimaatopwarming te beperken. MOS biedt via de klimaattrajecten ondersteuning op maat van de school. Op 10 oktober ondertekenen de stad Diksmuide, schooldirecties en MOS een klimaatcharter.

Doorheen een tweejarig traject zetten we leerlingen en leerkrachten aan tot duurzaam denken en handelen. MOS (provincie West-Vlaanderen) geeft een educatief antwoord om via de leerkrachten, de leerlingen te vormen tot bewuste burgers, met een hart voor onze planeet. 

 

De klimaatbende van Diksmuide

Een klimaattraject van een bende loopt over 2 jaar:

  • Eerste jaar: focus op de professionalisering van leerkrachten via lezingen, workshops en studiedagen.
  • Tweede jaar: aan de slag met de leerlingen via het verhalend ontwerp ‘De klimaatbende’.

De klimaatbende is een bonte bende van directies, leerkrachten, medewerkers van de stad en natuurlijk ook de leerlingen zelf! Ze gaan aan de slag in hun eigen school, dagen andere scholen uit, en leren met de nodige ondersteuning en informatie van MOS hoe ze echt kunnen helpen om de klimaatopwarming zo beperkt mogelijk te houden.

 

Eerste hulp bij klimaatverwarring

Op dinsdag 10 oktober geeft auteur en historicus Pieter Boussemaere een lezing voor alle leerkrachten van de lagere scholen. Pieter doceert klimaat- en wereldgeschiedenis aan de Hogeschool VIVES, afd. Brugge. Daar ontdekte hij dat de klimaatkennis bij onze jongeren en toekomstige leerkrachten, ondanks de vele media-aandacht, bedroevend laag en zelfs veelal foutief is.

 

Zijn uitgaves ‘Eerste hulp bij klimaatverwarring, ‘waarom de opwarming van de aarde veel meer is dan een milieuprobleem’ (Davidsfonds, 2015) en ‘De aarde warmt op door een gat in de lucht. Een onderzoek naar de klimaatkennis van de Vlaamse leerkracht in opleiding’ (VIVES, 2016) speelt daarop in.

Nieuwsoverzicht