naar inhoud
Landbouwdag
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

13e Landbouwdag te gast bij ‘De Heerlijkheid’

22 sep
Vorig jaar zagen bezoekers hoe het er in een kaasmakerij achter de schermen aan toe gaat. Dit jaar kun je op 24 september een bedrijfsbezoek brengen aan De Heerlijkheid bij Bart Syryn en Joke Sarazijn. Ze stellen hun bedrijf met plezier open voor het grote publiek op de Landbouwdag.

Je kunt er ontdekken waar (varkens)vlees op een authentieke wijze gemaakt wordt. Ze kweken de varkentjes zelf op een traditionele manier. De verwerking van het vlees gebeurt op een ambachtelijke wijze.  

 

Iedere bezoeker krijgt een proevertje en na het bezoek kun je genieten van een drankje en kuieren op de streekproductenmarkt. Daarnaast is er nog heel wat te beleven: kindergrime, mobiele kippenstal, fotoshoot, workshop varkentjes in marsepein maken, een paardenshow, een paardenprijskamp,…

 

Meer info over het bedrijf

Bart Syryn en Joke Sarazijn baten hoeveslagerij ‘De heerlijkheid’ uit. Ze zijn een jong gezin met 2 kleine spruiten (2 en 5 jaar oud).

 

Drie jaar geleden gaf Bart zijn ontslag als vertegenwoordiger en koos hij voor de opstart van een kleinschalig landbouwbedrijf. Hij droomde er als kind van om boer te worden en stortte zich enkel jaren terug op zijn passie. Het is een traditioneel maar kleinschalig varkensbedrijf met een duidelijke filosofie: korte keten of zoveel mogelijk regionaal kopen en zelf kweken. Het bedrijf telt slecht een honderdtal vleesvarkens en heeft ook wat akkerland. De voeders voor de varkens wordt zelf samengesteld met eigen geteelde  gewassen. Het graan: de tarwe en de gerst gaan naar de eigen varkens. Als eiwitbron worden  erwten uit de regio gebruikt i.p.v. soja. De varkens zitten op stro in ruime hokken. Op zonnige dagen mogen de varkens in kleine groepjes voor enkele uren naar buiten. Het stro waarin de varkens rondknorren wordt als meststof gebruikt voor de tarwe en gerstvelden, die eens volgroeid de basis vormen voor het meel van de varkens. De mest van de varkens wordt verdeeld op de akkers. Op deze manier is er een perfect gesloten kring.

 

Naast het kweken van varkens runt het koppel ook een hoeveslagerij. De varkens worden  eigenhandig naar een regionaal kleinschalig slachthuis gebracht, zodat ze geen stress ervaren. Als spekslager - traiteur wordt door Bart elk stukske vlees met kennis en respect  verwerkt en bereid tot een verkoopbaar hoeveproduct. Versheid gegarandeerd. De focus ligt vooral op het bereiden van ambachtelijke en authentieke vleeswaren. Kwaliteit, dierenwelzijn, impact op de omgeving, milieu en smaak staan hier centraal. De mensen een stukje dichter bij hun voedsel brengen, zoals vroeger op de West- Vlaamse boerenbuiten is nog een doel dat De Heerlijkheid voor ogen heeft. Met de nieuwe educatieve ruimte op de hoeve willen ze groepen kennis laten maken met hun filosofie en het proces dat voorafgaat aan de aankoop van een stuk vlees. Naast een vergader- en feestzaal kunnen er ook workshops gevolgd  orden.

 

In lokale en hechte samenwerkingsverbanden gelooft de Heerlijkheid. Samen met een collega  landbouwer werd Farmmeat in 2016 opgericht. Een bakfietskoerier die in Brugge die vlees aan huis bezorgd. Daarnaast is het bedrijf sedert vorig jaar ook zorgboerderij geworden, waar mensen met een integratieproblematiek via aangepaste dagbesteding geholpen worden om zich voor zover mogelijk te (re-)integreren in de samenleving. Sinds kort heeft Bart ook het logo van ambachtsman en is hij lid van 100% West Vlaams.

Nieuwsoverzicht