naar inhoud
BE-Alert

BE-Alert, een alarmsysteem bij noodsituaties officieel gelanceerd

13 jun

Op dinsdag 13 juni 2017 werd BE-Alert, het langverwachte alarmeringssysteem van de federale overheid en het Crisiscentrum, officieel voorgesteld. BE-Alert is 24/24 uur en 7/7 dagen operationeel in heel het land. De tool waarschuwt burgers in noodsituaties via sms, mail en sociale media.

Bij noodsituaties moet de overheid haar burgers zo snel, duidelijk en efficiënt mogelijk kunnen verwittigen, zodat zij het juiste gedrag kunnen aannemen voor hun eigen veiligheid en die van hun naasten. Het systeem verwittigt je meteen als er een noodsituatie is die rechtstreeks impact heeft op jou als inwoner of toerist in Diksmuide. Bijna 200 burgemeesters en gouverneurs hebben ingetekend op dit systeem. Ook het stadsbestuur van Diksmuide besloot om in te stappen op BE-Alert.

 

Wat is BE-Alert?

BE-Alert is een alarmeringstool die aangeboden wordt door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. De tool waarschuwt alle burgers die zich geregistreerd hebben via sms, mail, telefoon of sociale media bij een noodsituatie. Daarbij krijgen ze ook heel concrete instructies over de voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen.

BE-Alert werkt ook met een systeem waarbij iedereen op een bepaalde locatie automatisch gewaarschuwd wordt als zich daar een noodsituatie voordoet. Dit systeem, Alert-sms, maakt het mogelijk om automatisch een sms te sturen naar alle geconnecteerde mobiele telefoons op de plaats van het incident, ook naar wie zich niet heeft geregistreerd of daar niet woont. BE-Alert biedt de burger een garantie op verwittiging, over gemeentegrenzen heen.

 

Reclamecampagne

Op 13 juni werd ook een uitgebreide mediacampagne rond BE-Alert opgestart. De overheid wil de burgers aan de hand van een radiospot, affichage, acties op sociale media en een virtual reality escape room sensibiliseren.

Wie via BE-Alert op de hoogte wil worden gehouden bij noodsituaties, kan zich daarvoor registreren op www.be-alert.be . Die inschrijving en de ontvangst van alarmberichten zijn gratis.

 

 

Nieuwsoverzicht