naar inhoud
Knipsel.PNG

Derde zwerfvuilactie in Diksmuide is een groot succes

17 mrt

De afvalintercommunale IVVO en het stadsbestuur van Diksmuide organiseren voor de derde maal op rij een grote ‘zwerfvuilopruimdag’ op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart. 12 verenigingen en 2 basisscholen (110 kinderen op vrijdag en 110 vrijwilligers op zaterdag) zullen 100 km gemeentewegen en een deel van de IJzeroevers opruimen. Goed voor een tot nu toe onbekend maar ongetwijfeld - en spijtig - indrukwekkende hoeveelheid zwerfvuil.

 

Eigenlijk zouden zo’n acties niet moeten worden georganiseerd als iedereen zijn afval in de vuilbak gooit en niet langs straat. Zwerfvuil achterlaten getuigt van een gebrek aan respect voor natuur en medemens. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart ruimen 110 kinderen en 110 vrijwilligers zo’n 100km aan gemeentewegen en een deel van de IJzeroevers op. De deelnemende verenigingen en scholen krijgen het nodige opruimmateriaal ter beschikking (restafvalzakken, grijpers, fluo jasjes, handschoenen) om een afgesproken traject van ca. 8 km gemeentewegen op te ruimen. Per opgeruimd traject krijgen de deelnemende verenigingen een vergoeding van 200 euro van de IVVO.

 

Om deze enthousiaste vrijwilligers te bedanken, worden ze uitgenodigd om een eindmoment te organiseren op de diverse locaties in de deelgemeenten of op de Grote Markt. Het stadsbestuur ondersteunt het eindmoment met een hapje en drankje in de vorm van soep of chocomelk én koek. Ook de schoolkinderen ontvangen een attentie van het stadsbestuur. Op maandag 20 maart wordt al het  zwerfvuil  van de diverse locaties ingezameld en gewogen.

 

Een vijfentwintigtal leerlingen van de basisschool De Kim en 86 leerlingen van de Vrije basisschool Woumen nemen, samen met hun leerkrachten,  deel op vrijdagnamiddag. De deelnemende verenigingen op zaterdagmorgen en- namiddag zijn: Feestcommissie Nieuwkapelle, bwp Oostkerke, De Stille Genieters Lampernisse, KWB Woumen, De Billander,  de Vliegvissers Ijzervallei, Tuinhier Keiem - Leke, Gezinsbond Diksmuide, de Scouts, Vladslo Leeft, Oxfam Wereldwinkel en LOI Diksmuide.

 

Nog nooit waren zoveel mensen in de weer om zwerfvuil op te ruimen. Hartelijk dank aan iedereen voor de onbaatzuchtige inzet.

Nieuwsoverzicht