naar inhoud
Groepsfoto arbeiders en poetspersoneel

Arbeiders en poetspersoneel worden getrakteerd op frietjes voor recordtermijn zonder werkongevallen

22 feb

2016 was een uitstekend jaar op vlak van werkongevallen. In de positieve zin tenminste, want de positieve cijfers van 2015 werden verlengd. Er gebeurden opnieuw bijzonder weinig werkongevallen. Als waardering komt op woensdagmiddag 22 februari een frietmobiel langs die arbeiders en poetspersoneel trakteert op een portie friet met mayonaise.  

 

Veiligheid op het werk

Een veilige werkplaats moet de basis zijn om personeelsleden te beschermen. Toch kan je niet voor de 100% verhinderen dat er iets gebeurt. Het werk van preventieadviseur Lieven Demuynck bestaat er vooral in om alle mogelijke gevaren op te sporen en hiervoor een veilig alternatief te bieden. Daarnaast worden personeelsleden gesensibiliseerd over mogelijke gevaren op de werkvloer. Deze acties werpen duidelijk hun vruchten af. In het aantal ziektedagen door werkongevallen zien we de laatste jaren een duidelijke neerwaartse beweging.

 

“Iedere persoon in de structuur heeft hier zijn verantwoordelijkheid. Beleidsmensen, ploegleiders, diensthoofden maar zeker ook de mensen op het terrein. Deze goede cijfers zijn dan ook de verdienste van alle medewerkers,” aldus preventieadviseur Lieven Demuynck.

 

Zo veel mogelijk dagen zonder werkongevallen

Per dienst wordt een historiek bijgehouden van het aantal dagen zonder werkongeval. Gebeurt er een werkongeval, dan start de teller weer vanaf nul. Streefdoel is dus om per dienst het maximaal behaalde aantal dagen zonder werkongeval te verbeteren. Daar is de wegendienst met glans in geslaagd. Hun teller staat momenteel op 701 werkdagen zonder werkongeval. Een record voor de dienst, ze verpulverden hun vorig record met maar liefst 243 dagen.

 

De stedelijke groendienst is de dienst met het meeste kans op een werkongeval. Zij hebben taken waar meer kracht of behendigheid aan te pas komt waardoor de kans op een werkongeval aanzienlijk groter wordt. Hun teller staat momenteel op 161 werkdagen zonder ongevallen. Hun beste score staat op 229 dagen. Maar ook de gebouwendienst en de poetsdienst doen het met respectievelijk 679 en 596 dagen uitstekend.

 

En 2017?

Ook 2017 start voortreffelijk want tot op vandaag werd nog geen enkel werkongeval geregistreerd. Deze cijfers zijn dus geen afsluiter maar net een motivatie om het zo te houden of zelfs nog beter te doen.

Nieuwsoverzicht