naar inhoud
Groendienst

Diksmuide valt opnieuw in de prijzen in finale groene lente

12 jan

Tijdens de Finale Groene lente van de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) op dinsdag 13 december 2016 kaapte de stedelijke groendienst 2 prijzen weg. Diksmuide schreef zich in voor ‘Groene gemeente’, ‘gemeenschapstuin’ en ‘Gemeente in bloei’ en won in de laatste twee categorieën respectievelijk de derde en eerste plaats. De finale vond plaats in Turnhout.

 

Voor het derde jaar op rij haalt Diksmuide het hoogste schavotje voor ‘Gemeente in bloei’. Dit is de kers op de taart van een druk jaar voor de stedelijke groendienst. De prijs betekent een erkenning voor een doordacht groenbeleid in de stad. De stedelijke groendienst haalt drie bloemensymbolen wat neerkomt op een gouden medaille (> 85%). Een professionele vakjury kwam deze zomer langs om de bebloeming te keuren.

 

Tijdens de finale in Turnhout op 13 december 2016  werden de laureaten bekend gemaakt van de wedstrijden ‘Groene gemeente’, ‘Gemeente in bloei’, Waterrobuust groen’ en ‘Bijenvriendelijke gemeente’.

 

Project OC Volcraeven

Voor het wedstrijdonderdeel ‘Groene gemeente, gemeenschapstuin’ werd het project ‘OC Volcraeven’ in Oostkerke ingediend. Diksmuide werd 3e laureaat  voor dit wedstrijdonderdeel op 6 ingediende projecten. Het ontwerp omgevingsaanleg  van het OC Volcraeven werd aan de hand van het verlanglijstje van het bewonersplatform van Oostkerke opgemaakt door de stedelijke groendienst. Het verlanglijstje bestond uit de vraag naar een nieuwe locatie voor de zandbak, speeltoestellen met een natuurlijk karakter, trapveldje, petanqueplein, groene aankleding, oplossing zoeken voor de betonplaten rondom het terrein. De zandbak kreeg een nieuwe locatie, speeltoestellen uit Robinia werden aangekocht, petanqueplein werd aangelegd, de betonplaten-afsluiting werd voorzien van een witte verflaag en de kinderen konden de betonplaten beschilderen met verwijzing naar de oude gemeenteschool.

 

Prijs voor de stad Diksmuide

Naast de bestaande groenelementen in de stad werd uiteraard ook nieuw groen aangelegd. De volledige uitvoering gebeurde in nauwe samenwerking met de stedelijke groen- en wegendienst. Voor deze 3e plaats ontving de stad een geldprijs/waardebon van 200,- euro geschonken door het VVOG en VLAM. Daarmee wordt nieuw werkmateriaal of planten aangekocht.

 

Criteria jury

De jury velde hun oordeel op basis van een 9-tal criteria. Bebloemingstype, aantal en verscheidenheid bloembakken, originaliteit, esthetiek, plantenassortiment, plantencombinaties, deskundigheid, aanleg, onderhoud). Het behalen van deze prijzen geven aan alle medewerkers van de stedelijke groendienst een extra stimulans om Diksmuide op te fleuren en zich verder in te zetten voor een mooi en leefbaar Diksmuide. Ook voor 2017 heeft de groendienst weer heel wat in petto. Benieuwd? Kom het deze zomer gewoon bekijken!

 

Nieuwsoverzicht